Nieuws - 21 december 2016

Kies het WUR-woord van het jaar

tekst:
Lieke de Kwant

Marstuinier, wandelalarm, dieetaardappel, vleesdak of koraalridders. Welk van deze vijf nieuwe WUR-woorden spreekt het meest tot de verbeelding en vat de Wageningse actualiteit van 2016 het beste samen? Stem op je favoriete Wageningse neologisme.

foto: Shutterstock/Vincent Koperdraat

Nieuwe verschijnselen laten zich niet altijd vangen in bestaande woorden. Taal past zich daarom voortdurend aan en elk jaar zien tientallen nieuwe woorden het levenslicht. De dikke Van Dale verkoos treitervlogger tot het nieuwe Nederlandse woord van 2016. Het Britse Oxford Dictionaries bekroonde onlangs post-truth tot het beste nieuwe Engelse woord van het jaar.

Ook binnen Wageningen University & Research ontstaan elk jaar nieuwe termen. Daarom begint Resource dit jaar met de verkiezing van het WUR-woord van het jaar. De redactie spitte alle edities van 2016 door en grasduinde op resource-online.nl om alle taalnieuwigheden die de revue passeerden op te sporen.

Dat leverde een lijst van zestien nieuwvormingen op, waaronder vruchtensapfraude (goedkoop sap voor duur sap laten doorgaan), varroakiller (door studenten omgebouwde bacterie die varroamijten doodt), wurren (‘WUR’ zeggen), flexstudent (student die wegens bijzondere omstandigheden zijn collegegeld per studiepunt mag betalen) en bioverklikker (een organisme dat de aanwezigheid van bijvoorbeeld gif verraadt).

Uit de lange lijst met Wageningse neologismen kozen de redactieleden van Resource er vijf die zowel creatief en opmerkelijk zijn als illustratief voor de thema’s die de studenten en medewerkers van WUR bezighouden (zie de lijst met genomineerde woorden).

Via de poll op de homepage kunnen lezers tot vrijdag 6 januari stemmen op hun favoriete woord uit de shortlist.

Het winnende woord maken we bekend op donderdag 12 januari.

GENOMINEERDE WOORDEN

Dieetaardappel: Minder goed verteerbare pieper die geschikt kan zijn voor mensen die moeten afvallen.

Koraalridders: Studenten die gewapend met een tandenborstel het koraalrif redden. Het woord is genoemd op bladzijde 3 van Resource magazine nummer 13 (25 februari 2016).

Marstuinier: Onderzoeker Wieger Wamelink die eetbare groente kweekt op nagemaakte Marsgrond. Hij won er de Klokhuis Wetenschapsprijs mee.

Vleesdak: Door studenten bedachte manier om kleinschalig vee te houden in de stad.

Wandelalarm: Nieuwe naam die HR-adviseur Cor Meurs en Hermien Miltenburg van Communication Services gaven aan het maandelijkse rampenalarm om wandelen in lunchtijd te stimuleren.