Nieuws - 13 september 2016

Vijftig statushouders krijgen huisvesting bij Idealis

tekst:
Rob Ramaker

Studentenhuisvester Idealis gaat vanaf oktober vijftig statushouders huisvesten. De stichting verwacht dat de wachtlijst voor studenten desondanks op 1 mei gewoon is weggewerkt.

Foto: Studenten in hun woning aan de Bellostraat (Aart-Jan van der Glind)

Dit maakte Idealis bekend in een e-mail aan huurders. Statushouders zijn vluchtelingen met een voorlopige verblijfsvergunning. Zij mogen nog tenminste 5 jaar in Nederland blijven.

Idealis wil vooral jonge vluchtelingen (tot 25 jaar) huisvesten die Engels spreken en bij voorkeur nog studeren. De huisvesting gaat plaatsvinden in zelfstandige kamers – met eigen sanitair en keuken – in de complexen aan de Bellostraat, Marijkeweg, Oude Eekmolenweg en in Rijnveste. Idealis gaat statushouders niet actief plaatsen in onzelfstandige kamers – met gedeelde keuken en sanitair. Wel mogen afdelingen uit zichzelf aangeven dat ze een statushouder als huisgenoot willen.

De studentenhuisvester is de opvang van vijftig statushouders overeengekomen met de gemeente Wageningen. Het zou tevens goed in de missie van woningcorporaties – het  ondersteunen van mensen van  een smalle beurs – passen. ‘Er ligt een grote maatschappelijke opgave', schrijft Idealis op haar site, ‘en hieraan willen we graag een bijdrage leveren.’

Voor bewoners worden twee Engelstalige informatiebijeenkomsten georganiseerd op 27 en 29 september.