Nieuws - 17 april 2019

Schelpdier is meer dan alleen eetbaar

tekst:
Roelof Kleis

Schelpdieren hebben meer in hun mars dan hun eetbaarheid. Emeritus-hoogleraar Aad Smaal stelde een boek samen om die functies onder de aandacht te brengen.

© Aad Smaal

Smaal liep naar eigen zeggen ‘al lang met het idee rond om eens op een rijtje te zetten waar we schelpdieren allemaal voor gebruiken’. Dat idee kreeg in 2016 vorm tijdens een workshop met vakbroeders in het Italiaanse Celleno. Nu, drie jaar later, is er Goods and Services of Marine Bivalves, een kloek overzichtsboek van bijna 600 pagina’s over al het goeds dat schelpdieren brengen.

Ecosysteemdiensten
Het zijn die positieve kanten van schelpdieren, de zogeheten ecosysteemdiensten, die Smaal met het boek voor het voetlicht wil brengen. ‘Schelpdieren zijn veelzijdiger dan mensen denken. Ze zijn niet alleen interessant als voedsel, maar hebben ook functies in de kustverdediging – oesterbanken – en de waterzuivering – de bestrijding van eutrofiëring. Ook zijn ze cultureel interessant. Denk aan parels en verzamelingen.’

Hoe minder mens, hoe meer natuur: ik vind dat onzin
Aad Smaal

Die positieve aandacht is volgens Smaal hard nodig. Aquacultuur staat niet altijd in een positief daglicht. ‘Er is bijvoorbeeld nog steeds een polemiek gaande over de kweek van schelpdieren in de Waddenzee. Sommigen vinden dat de mens er helemaal vandaan moet blijven. Hoe minder mens, hoe meer natuur. Ik vind dat onzin. Er is altijd menselijke invloed. En duurzaam gebruik van de zee kan verrijkend zijn.’

Chinees
Het boek is feitelijk een review van 23 hoofdstukken. De artikelen zijn geschreven door een keur aan wetenschappers, onder wie naast Smaal zelf een flink aantal onderzoekers van Wageningen Marine Research. De artikelen zijn wetenschappelijk en peer reviewed. Opmerkelijk detail: de samenvattingen van de hoofdstukken zijn in het Chinees vertaald.

Smaals boek wordt donderdag 18 april gepresenteerd op de Hogeschool Zeeland in Middelburg, ter gelegenheid van Smaals inauguratie als lector Aquacultuur. Voorafgaand aan die plechtigheid is er een minisymposium over de ecosysteemdiensten van schelpdieren. Diverse onderzoekers van Marine Research geven daar een presentatie.

Het boek Goods and Services of Marine Bivalves wordt uitgegeven door Springer en kost 54,99 euro. Het boek is open access en derhalve ook gratis te downloaden. 

Lees ook: