Nieuws - 4 december 2015

Geen tentamens na Bevrijdingsdag

Studenten kunnen dit jaar rustig uitbrakken na Bevrijdingsdag. De raad van bestuur heeft in overleg met de studentenraad besloten dat er op 6 mei geen tentamens zullen zijn.

In periode 5 kunnen er voor het eerst tentamens gemaakt worden in de nieuwe sporthal. Dit zorgt voor meer ruimte in het tentamenrooster. De raad van bestuur heeft de studentenraad enkele opties voorgelegd hoe deze extra ruimte te gebruiken: geen tentamens op 6 mei, geen avondtentamens of geen tentamens op de vrijdag van de zelfstudieweek. Uit een enquête van de studentenraad onder zo’n 350 studenten bleek dat 77 procent het liefst de dag na Bevrijdingsdag tentamenvrij wilde houden.

Op 5 mei helpen veel studenten als vrijwilligers bij de verschillende podia, legt Bram Kerssemakers van studentenpartij VeSte uit. Als je tentamen hebt op 6 mei, kan je eigenlijk niet helpen en feesten op Bevrijdingsdag. ‘Het is jammer dat je dan als student de dag van de vrijheid niet kan vieren.’

Er zijn dus geen officiële tentamens ingeroosterd op 6 mei, maar individuele docenten kunnen in principe wel iets anders plannen op die dag, als ze dat willen, zegt Simon Vink, woordvoerder van het bestuur. Volgens hem zijn de docenten ook wel blij met de extra vrije dag, omdat die dit jaar toevallig op de vrijdag na hemelvaart valt.

In 2013 eiste de studentenraad ook al tentamenvrij na Bevrijdingsdag. Toen werd uiteindelijk alleen de ochtend van 6 mei vrijgehouden, en moesten studenten in de middag wel gewoon aan de slag.