Organisatie
Achtergrond

Bestek verdwijnt bij bosjes

Er verdwijnen jaarlijks duizenden lepels, vorken en messen uit de kantines op de campus. Het bestek is bijna letterlijk niet aan te slepen. Tot verdriet en ergernis van de cateraars.
Roelof Kleis

illustraties Pascal Tieman

Zeg eens eerlijk, heb jij wel eens bestek uit een van de kantines op de campus meegenomen? De redactie van Resource plaatste die vraag vorige week op haar Facebook-pagina. Eén masterstudent gaf toe wel eens een dienblad te hebben meegenomen. Dat was in 2011. ‘Het blad slingerde ergens waar het niet hoorde en ik bedacht me dat ik hem wel kon gebruiken’, mailt ze schuldbewust. Ze maakte er een sinterklaassurprise van. ‘Ik hoop dat je nog meer reacties krijgt voor een mooi artikel.’

Nee dus. Toch is zij niet de enige. Sterker nog, afgaande op de getallen die de cateraars opgeven, hebben duizenden studenten en medewerkers de afgelopen jaren wel eens bestek meegenomen uit de kantines. Bestek jatten is schering en inslag. Alhoewel, stelen wil restaurantmanager Jannes Kamp van Cormet het liever niet noemen. Dat klinkt zo hard. ‘En het kan ook zijn dat het bestek per ongeluk met het afval wordt weggegooid.’

Plastic

Van de 750 couverts die Cormet in Forum in omloop heeft, verdwijnen er jaarlijks 600. Cormet besloot daarop in de loop van dit collegejaar de boel niet meer aan te vullen. Studenten en medewerkers moeten het in Forum al maanden met eenvoudig, wit en breekbaar plastic bestek doen. Tot vorige week tenminste. Kritische opmerkingen in de Kantinetest van Resource bracht de cateraar op andere gedachten. Inmiddels liggen er weer 750 nieuwe couverts in de bakken.

Cormet is niet de enige cateraar die bestekproblemen heeft. Bij cateraar OSP in Orion is het niet anders. Locatiemanager Hans Budding begint elk academisch jaar met 950 couverts. Daarvan zijn er nu, tegen het einde van het jaar, nog zo’n 200 over. ‘Er zijn al 750 vorken en 750 lepels verdwenen. Gek genoeg maar 100 messen. Daarnaast zijn er ook een stuk of 100 borden weg.’ Al met al ‘toch wel heel erg veel’ constateert Budding. ‘Dit jaar is het stelen explosief toegenomen. Het is duidelijk meer dan de afgelopen jaren.’

Het grote probleem is dat studenten dit niet als diefstal zien

En het blijft niet bij bestek. Wie een biertje bestelt aan de bar in The Spot krijgt er een goedkoop glas bij. ‘We hadden eerst mooie Jupiler-glazen, maar die zijn allemaal al weg. Ik bestel ook geen nieuwe meer. Als mensen een speciaal bier in een speciaal glas willen, moeten ze hun WUR-card inleveren als onderpand.’ En zelfs dat is geen garantie. ‘Sommige studenten komen tegen het einde van het schooljaar iets lenen, maar halen vervolgens hun WUR-card niet meer op. Ik had het afgelopen jaar twintig WUR-cards.’

Naar de werkplek

Helemaal bont maken de kantinegasten op de Leeuwenborch het. Eigenaar Jeroen van Rosevelt van Good Food Catering schat dat er op jaarbasis liefst 1250 setjes bestek verdwijnen. Dat is ruim zes keer de normale hoeveelheid couverts (zo’n 200) dat in omloop is. Ook hij houdt een kleine slag om de arm. ‘Het is niet allemaal diefstal. Een deel van de spullen blijft in het gebouw achter, door mensen die hun dienblad meenemen naar de werkplek en die niet terugbrengen. Bij banqueting en bij het afruimen verdwijnt er ook wel eens wat. Maar het grootste deel wordt gewoon niet teruggebracht. Het gebeurt met vlagen. Vorige maand was het ineens weer raak.’

Ook in de Leeuwenborch doet zich het fenomeen voor dat messen beduidend minder in de markt liggen. ‘Messen en lepeltjes. Namen ze die maar eens mee’, merkt Van Rosevelt gekscherend op. ‘Ik koop de spullen per cassette in en heb inmiddels een enorm overschot aan messen en lepeltjes.’ Het blijft trouwens niet bij bestek alleen. ‘Ook zakjes zout, suiker en creamer worden meegenomen. En servetjes, kartonnen bekers, ketchup. Het zijn allemaal items waarvan mensen vinden dat je die zomaar mee mag nemen.’

Restaurantmanager Kamp van Cormet is van plan bij de kassa’s een papier op te hangen met het vriendelijke verzoek om de spullen terug te brengen. Budding van OSP betwijfelt of dat helpt. In de Leeuwenborch heeft volgens Van Rosevelt heel lang een papier bij het bestek gelegen. ‘Met het verzoek om de spullen terug te brengen, omdat anders op den duur de prijzen omhoog moeten. Ik heb niet de indruk dat het veel heeft geholpen.’

Duizenden euro’s

‘Het grote probleem is’, denkt Van Rosevelt, ‘dat studenten dit niet als diefstal zien. Ze zien dit als dingen die je gewoon mee kunt nemen. Het gaat gewoon rond in de studentenhuizen: als je iets mist in de keuken, kun je het in de kantine aanvullen. Die opmerking heb ik verschillende keren van studenten gehoord.’ Van Rosevelt schat de totale schade jaarlijks op een paar duizend euro. En dat in een maatschappelijk betrokken omgeving als de Leeuwenborch, merkt hij wrang op. ‘Ze maken zich druk over eerlijke prijzen voor in het buitenland geproduceerde producten, maar met het benadelen van de catering in de eigen omgeving hebben ze geen enkel probleem.’

Ideeën gezocht

Wat valt er te doen tegen diefstal van bestek? Camera’s ophangen misschien? Metaaldetectoren plaatsen? Resource daagt de lezers uit met oplossingen te komen. Restaurantmanager Jannes Kamp doet op persoonlijke titel de eerste duit in het zakje. ‘Toen ik twintig jaar geleden op school zat, kreeg iedere student een kunststof beker met een dop erop van de instelling. Dat zou je met bestek ook kunnen doen. Wageningen UR zou elke student een setje bestek kunnen geven, eventueel met een mooi logo erop.’ Stuur ideeën naar roelof.kleis@wur.nl.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.