Student

Vakantiewerk: Wwoofing op een schapenbedrijf

Wageningse studenten zijn graag bezig tijdens hun vakantie. Resource portretteert studenten die hun zomervakantie gebruiken om te werken in hun vakgebied. Deze week: Iris de Wilde.

Iris de Wilde heeft een passie voor dieren, zoals ze zelf zegt. Daarnaast vindt ze het fijn om buiten te zijn. Toch doet ze in haar dagelijks leven veel te weinig met dieren en buiten zijn, iets wat haar extra duidelijk werd tijdens het driepuntsvak intuïtieve intelligentie. In dat vak was er onder andere aandacht voor wat de student graag deed, waar die behoefte aan had en hoe die hetgeen kon bereiken wat hij of zij nodig had. Bij Iris kwam naar voren dat ze graag meer praktisch iets met dieren en de natuur wilde doen, want aan het theoretische aspect van dieren en natuur was geen gebrek aangezien ze de master dierwetenschappen doet.

Iris: ‘Na het vak intuïtieve intelligentie raakte ik in gesprek met de coördinator van de Boerengroep, een groepje mensen dat zich bezighoudt met landbouw op een alternatieve manier, vooral biologisch. De Boerengroep heeft tot doel studenten en boeren met elkaar verbinden. De coördinator vertelde me dat ze Wwoofweken aanbieden voor iedereen die daar interesse in heeft.’ Wwoof staat voor ‘Worldwide opportunities on organic farms’, waarbij boeren wereldwijd hun bedrijf openstellen voor mensen die graag mee willen helpen. Tegen kost en inwoning kunnen geïnteresseerden van over de hele wereld meehelpen op de biologische boerderij.

Iris: ‘Ik had al wel eens van Wwoofing gehoord en het leek me sowieso leuk om te doen. Toen ik hoorde dat de Boerengroep deze Wwoofweken aanbood dacht ik: dat ga ik doen.’

Schapenbedrijf De Schapenstreek in LutjebroekDe Wwoofers gaan samen een stukje varenZe is vijf dagen naar een biologisch schapenbedrijf in Lutjebroek

geweest, waar schapen worden gemolken en kaas en ijs van de schapenmelk wordt gemaakt. Ze heeft allerlei klusjes gedaan, zoals hout verplaatsen, onkruid wieden, een dag ijs verkopen op een fair over schapendrijven, helpen met schapen melken en de dieren in en uit de wei halen. Daarnaast heeft ze ijs gemaakt en een deel van de omheining van de groentetuin neergezet.

‘Het was echt een klein avontuurtje en het was ook echt heel leuk en relaxt. Ik had weinig kennis over schapen en over de schapensector en wat er allemaal komt kijken bij zo’n schapenbedrijf. Nu weet ik dat beter. Voor de boer was het de eerste keer dat ze zich openstelde voor Wwooffing en we waren er met een grote groep. Erg veel werk was er dus niet te doen. Ik had liever meer gedaan.’ Desondanks heeft ze het erg naar haar zin gehad.

‘Het heeft ook bevestigd dat ik het heel fijn vind om buiten te leven, met dieren te werken en dat ik melken heel leuk vind’, zegt Iris. ‘Ik had van te voren gedacht dat ik misschien meer een idee zou krijgen van wat ik na mijn studie wil gaan doen. Ik ben een generalist, terwijl veel mensen van mijn studie zich nu specialiseren in bijvoorbeeld voer of genetica. Daardoor zal ik niet in de meest gangbare functies terechtkomen. De laatste tijd ben ik veel bezig me daarin te oriënteren en Wwoofing is daar een onderdeel van. Het Wwoofing heeft me bevestigd dat ik graag praktisch bezig ben maar dat ik daarnaast nog heel graag door wil blijven leren. Ik zie ondanks het Wwooffing nog steeds niet voor me wat voor een baan ik wil gaan doen.’

Eind augustus organiseert de Boerengroep een tweede Wwoof-week.

Lees ook

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.