Nieuws - 17 september 2019

Zeventig extra medewerkers bij Wageningse bèta-groepen

tekst:
Albert Sikkema

Alle bèta- en techniekgroepen van Wageningen Universiteit kunnen de komende jaren een extra wetenschappelijk medewerker aannemen. Dat heeft de raad van bestuur besloten. De universiteit heft de numerus fixus bij twee van haar bacheloropleidingen op.

©Shutterstock

De investering is een uitvloeisel van de commissie-Van Rijn, die de onderwijsminister adviseerde om extra in bèta en techniek te investeren, en de sectorplannen van het ministerie voor Bèta en Techniek.

De sociale wetenschappen van WUR krijgen, in de geest van Van Rijn, geen extra personeelsleden, verklaart rector magnificus Arthur Mol. ‘Maar we halen ook geen geld weg bij de sociale wetenschappen, zoals de commissie Van Rijn adviseerde.’

8,8 miljoen
De commissie Van Rijn adviseerde de minister dit jaar om meer geld vrij te maken voor bèta-opleidingen aan de universiteiten, ten koste van de sociale wetenschappen en geesteswetenschappen. De minister nam dit advies over. Dat levert Wageningen University volgend jaar 4,5 miljoen euro extra op voor haar bèta-opleidingen, oplopend naar 8,8 miljoen in 2024. De raad van bestuur heeft besloten om dit extra geld direct door te sluizen naar de bètagroepen.

Promovendi
Naast de 70 extra universitair docenten kunnen leerstoelgroepen gezamenlijk de komende jaren ook nog eens 70 extra promovendi en postdocs aannemen. Voor deze investering komen ook de sociale wetenschappen in aanmerking. Met de extra investering wil de raad van bestuur talentvolle masterstudenten een promotieplaats aanbieden en extra investeren in de investeringsthema’s, de instituten AMS en One Planet, beurzen voor Afrikaanse promovendi en het Gerrit Grijns instituut. De eerste 35 promovendi en postdocs worden in 2020 aangenomen, de tweede tranche volgt in 2022.

Data Science
Tot slot investeert het bestuur de komende jaren specifiek in het onderzoeksvelden Data Science en Kunstmatige Intelligentie. Er gaat de komende jaren 8 ton per jaar naar dit onderzoeksthema. Dankzij de nieuwe aanstellingen kan de werkdruk bij de leerstoelgroepen structureel worden verminderd, denkt het bestuur.

Einde numerus fixus
Uitvloeisel van de Van Rijn-middelen is ook dat de universiteit de numerus  fixus bij twee van haar bacheloropleidingen opheft. De opleiding Biotechnologie, die voor dit studiejaar nog een selectieprocedure heeft, laat volgend studiejaar alle studenten toe die aan de toelatingseisen voldoen. De opleiding Voeding en Gezondheid doet dat in 2021.