Nieuws - 1 februari 2019

Wegen van kalkoen blijft handwerk

tekst:
Roelof Kleis

Wiskundigen weten uit loopdata van kalkoenen geen betrouwbaar gewicht af te leiden. Wegen blijft voorlopig zwaar handwerk.

© Wikipedia

De kalkoenenkwestie was een van de zes praktijkproblemen waar wiskundigen uit binnen- en buitenland zich deze week in Wageningen het hoofd over braken. Dat gebeurde in het kader van de 21-ste aflevering van de werkgroep Wiskunde & Industrie. De Wageningse wiskundigen waren dit jaar gastheer. Het denkwerk gebeurde in het WICC.

Kalkoenen wegen is zwaar werk. De gangbare manier is een kalkoen op te pakken en op de weegschaal te gaan staan. Trek daar je eigen gewicht van af en je hebt die van de kalkoen te pakken. Meer hightech dan dat is het niet. Kalkoenengigant Hendrix zou graag een betere en vooral minder arbeidsintensieve methode willen gebruiken. Een volwassen kalkoen weegt ruim 20 kilo.

Simpel
De opdracht was dat gewicht te extraheren uit gegevens van de zogeheten force plate. Dat is een plaat die nauwkeurig alle uitgeoefende krachten meet als een dier er overheen loopt. Dat lijkt makkelijker dan het is. Een stilstaande kalkoen wegen is simpel. Maar kalkoenen staan niet stil. Het probleem is vergelijkbaar met het bepalen van het gewicht van een mens die over een paar weegschalen rent.

Kalkoenen kunnen toch zwemmen?

De wiskundigen kwamen er met alleen de gegeven loopdata niet uit. Tenminste niet met een vooraf opgelegde nauwkeurigheid van 50 gram kalkoen. Maar geen resultaat is ook een resultaat. Dat is tenminste de insteek van de wiskundeweek. Geen van de problemen is tot een pasklare oplossing gebracht. En dat gebeurt ook zelden, laat de organisatie weten. De kracht van de week zit ‘m in het zoeken en proberen.

Dik tevreden
Woordvoerder Bram Visser van Hendrix was daarom ook dik tevreden met het resultaat. ‘Het probleem zit ‘m in de beschikbare data’, denkt hij. Het zou al heel wat schelen als eenzelfde kalkoen eens meerdere keren over de plaat loopt. Een andere wiskundige opperde om het over een heel andere boeg te gooien en een bak water te gebruiken als weegschaal. ‘Kalkoenen kunnen toch zwemmen?’

De 22-ste editie van Wiskunde & Industrie vindt over een jaar plaats bij Fontys in Tilburg. 

Wekelijks het laatste nieuws ontvangen over studeren en werken bij WUR? Schrijf je dan nu in voor de Resource nieuwsbrief