Wetenschap - 15 augustus 2018

WUR-wetenschappers experimenteren op Lowlands

tekst:
Tessa Louwerens

Wetenschappers van Humane voeding en Strategische communicatie doen onderzoek op het Lowlands festival dat vrijdag van start gaat. Ze onderzoeken het voedselkeuzegedrag van de festivalgangers. Kiezen zij dezelfde voeding als de oermens?

© Shutterstock

Onze voorouders waren jagers en verzamelaars. Zij gebruikten al hun zintuigen om genoeg energierijk voedsel te vinden, wat op de savanne vrij schaars was. ‘Als oermens was het essentieel voor je overleving om goed te onthouden waar het energierijke voedsel zich bevindt’, zegt Sanne Boesveldt van Humane Voeding  ‘Maar tegenwoordig hoeven we alleen nog maar de supermarkt in te lopen en we zijn omringd door energierijk voedsel.’ 

Dit is voor ons een mooie kans om informatie "in het wild" te verzamelen
Sanne Boesveldt, humane Voeding

De gave die eerst essentieel was voor overleving, werkt nu nadelig. Boesveldt: ‘Mensen die goed in staat zijn om te onthouden waar energierijke voeding te vinden is, zijn welllicht ook eerder geneigd om in de supermarkt direct af te stevenen op chips, snoep en frisdrank, en worden mogelijk sneller verleid om daarvan (teveel) te eten.’ Boesveldt en haar collega Emely de Vet onderzoeken de wisselwerking tussen wat mensen zien, proeven en ruiken en hoe nauwkeurig ze onthouden waar energierijke snacks liggen. Het onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door de Edema-Steernberg foundation en de Hersenstichting.

Verleiding
‘We hebben verschillende locaties waar mensen producten kunnen proeven of ruiken’, vertelt Boesveldt. ‘Achteraf kijken we hoe goed ze hebben onthouden waar de producten zich bevinden. Als we beter weten hoe dit werkt dan kunnen we ook gericht interventies bedenken, bijvoorbeeld door de omgeving aan te passen zodat mensen minder verleid worden door ongezond eten. Of door mensen weerbaarder te maken zodat ze ongezonde keuzes kunnen vermijden.’

Boesveldt is erg blij dat ze een plek op Lowlands hebben bemachtigd en de organisatoren waren volgens haar ook enthousiast. ‘Ik denk dat voeding sowieso een groot publiek aanspreekt, en als wetenschappers hebben we ook echt wat aan deze data. Dit soort studies hebben we eerder alleen op de computer uitgevoerd. Dit is voor ons een mooie kans om informatie in ‘het wild’ te verzamelen.’

De logistiek is het volgens haar nog wel een uitdaging. ‘We weten nog niet precies hoeveel eten we mee moeten nemen en hoe we het goed houden. Daarnaast zullen bij het verwerken van de gegevens ook rekening moeten houden met bepaalde factoren die bij deze groep wellicht zwaarder meewegen, zoals alcoholgebruik en slaapgebrek.’

Lees ook eens:


Re:ageer