Nieuws - 28 mei 2020

Vijf Wageningers krijgen beurs uit diplomatie-fonds

Vijf Wageningse onderzoekers gaan hun internationale netwerk versterken met een bijdrage uit het Science Diplomacy Fund van NWO.

Droogte in Noordoost-Brazilië, ©Shutterstock

Het gaat om de onderzoekers Pieter van Oel, Lisa Becking, Esther van Veen, Vanya van der Grift-Simeonova en Claudius van de Vijver. Ze gaan via workshops en uitwisselingen relaties op- of uitbouwen met onderzoekers en beleidsmakers uit Brazilië, China, Indonesië, Rusland en Turkije. Doel is dat de wetenschappelijke activiteiten de diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en het partnerland versterken. Het diplomatie-fonds van NWO is nieuw en deelt voor de eerste keer beurzen uit.

  • Pieter van Oel, onderzoeker bij Water Resources Management, gaat een symposium organiseren met Braziliaanse onderzoekers om de gevolgen van droogte in Noordoost-Brazilië aan te pakken. Hij gaat nieuwe oplossingen voor droogtebeheer bespreken.
  • Marien ecoloog Lisa Becking wil samen met Indonesische onderzoekers kennisvideoclips en onderwijselementen ontwikkelen om de koraalriffen van Indonesië beter te beschermen tegen toerisme en klimaatverandering.
  • Ruraal socioloog Esther van Veen wil met Turkse onderzoekers bespreken hoe de metropool Istanbul van voedsel kan worden voorzien, met inachtneming van duurzaam energie-, afval- en watermanagement.
  • Vanya van der Grift – Simeonova, werkzaam bij Strategy & Accounts, wil met Russische onderzoekers duurzame landbouwinnovaties in Rusland verkennen.
  • En Claudius van de Vijver, coördinator bij de onderzoekschool Production Ecology en Resource Conservation, gaat de interdisciplinaire samenwerking bespreken om de snelle verspreiding van virussen tegen te gaan. Daarbij richt hij zich op workshops met Chinese partners.     

Via het Science Diplomacy Fund werkt NWO nauw samen met het ministerie van Buitenlandse Zaken, ambassades en het Innovatie Attaché Netwerk.