Wetenschap - 1 januari 1970

Kanker door vlees

1

Kanker door vlees

Kanker door vlees


Cholesterolverhogende verzadigde vetten, kankerverwekkend organisch ijzer,
bakranden vol giftige heterocyclische amines en nou dit weer. Amerikaanse
wetenschappers hebben in rundvlees een suikermolecuul gevonden dat mensen
al duizenden jaren niet meer aanmaken. Behalve als ze kanker hebben. Moet
ik nou stoppen met vlees eten?

Dr Sander Kersten, afdeling Humane voeding en epidemiologie (live):

,,Niet zo snel, niet zo snel. Even het PDF-je openmaken. Het onderzoek is
gepubliceerd in de Proceedings of the National Academy of Sciences. Dat
heeft een goede reputatie maar er staan ook wel eens rare stukken in.
Meestal zijn ze peer reviewed, maar de leden van de Academy hebben het
recht de stukken te submitten zodat er verder niemand meer naar kijkt. Ha,
hij is open. Dit stuk is trouwens gereviewed, zie ik. Dat is een goed
teken.
Even kijken wat ze gedaan hebben. Het gaat om een suiker dat Neu5Gc heet.
Mensen zijn niet in staat om Neu5Gc te maken. Dieren maken de verbinding
wel aan, en via dierlijke eiwitten krijgen we dat Neu5Gc dus binnen. In
tumoren, staat hier in de introductie, hebben onderzoekers echter hoge
concentraties van die verbinding gevonden.
Goed. Dat is dus bekend. Maar wat hebben de Amerikanen gedaan? Ze hebben
bepaald in welke dierlijke producten dat Neu5Gc zit. Het hoogste scoort
rood vlees. Aha. Dat is interessant, want er zijn inderdaad wel eens
verbanden gevonden tussen een hoge inname van rood vlees en darmkanker.
Maar een bewijs is dat niet.
Ze hebben zichzelf een flinke hoeveelheid van die suikerverbinding
toegediend, ongeveer wat je vindt in anderhalf dozijn biefstukken, en
gekeken wat er gebeurde. Ze voelden zich niet ziek, maar ze ontdekten wel
dat het lichaam iets met Neu5Gc ‘doet’. Ze vonden metabolieten van die
suikerverbinding in hun urine. Ook dat is nog geen bewijs.
O, kijk. Hier doen ze verslag van proeven met menselijke darmcellen.
Voegden ze het Neu5Gc toe aan een medium, dan namen die cellen de stof op.
Maar wat voor cellen waren dat? Zijn dat primaire kankercellen? Even
opzoeken. Nee, het zijn gewone darmcellen. Cellen nemen het lichaamsvreemde
suiker dus op en incorporeren het. Interessant, maar geen bewijs.
De onderzoekers zelf leggen in hun bespreking inderdaad een verband met
kanker en vlees. Door veel vlees te eten, denken ze, hoopt het suiker zich
op in je lichaam, en daardoor neemt de kans op kanker misschien toe. Maar
dat is dus een theorie. Meer niet.
Ik heb wel waardering voor dit soort onderzoek. Goed, het past niet in de
Nederlandse wetenschappelijke cultuur, waar we alles minutieus willen
uitzoeken voordat we iets naar buiten brengen. Maar zeker in Amerika heb je
groepen die er anders over denken. En het kan natuurlijk altijd gebeuren
dat die dan achteraf moeten bekennen dat er helemaal niets van klopte. Dat
is het risico. Maar is dat erg? Als er niemand is die zulke ideeën
opschrijft komen we geen stap verder. Dan komen we er nooit achter hoe de
zaak in elkaar zit.’’ | Willem Koert

Re:acties 1

  • Henk

    Rood vlees is uberhaupt al een Group 2A carcinogen. Dus, ongeacht dit niet doeltreffende onderzoek, is rood vlees troep. Alleen een onnozele verslaafde blijft deze troep eten.

    Reageer

Re:ageer