Nieuws - 31 augustus 2018

Invloedrijke sprekers openen SDG-conferentie over uitbannen honger

tekst:
Albert Sikkema

Hoofdsprekers Akin Adesina, Paul Polman en Ertharin Cousin poseren voor de conferentie over de sustainable development goals (SDG’s) die gisteren en vandaag op de WUR-campus plaatsvindt.

©Guy Ackermans

De conferentie duurt twee dagen. De circa 600 deelnemers bespreken met name hoe ze het tweede duurzame ontwikkelingsdoel, zero hunger, kunnen bereiken.

Akin Adesina, president van de African Development Bank, gaf aan dat er voldoende geld is om duurzame voedselsystemen te ontwikkelen. De hamvraag, vond de voormalig landbouwminister van Nigeria, is: hoe vertaal je dat geld naar voedsel, energie en wegen?

Paul Polman, topman van Unilever, was pessimistisch over de ontbossing, de verzuring van de oceanen en de toenemende ongelijkheid in de wereld, maar zag veel mogelijkheden voor bedrijven om in duurzame ontwikkeling te investeren. ‘Voor Unilever zijn de sustainable development goals de belangrijkste inkomensbron.’

Ertharin Cousin, voormalig directeur van het World Food Programme van de VN, vond dat regeringen, bedrijven en NGO’s samen moeten werken aan duurzame voedselsystemen. ‘We begrijpen partnerships met de private sector nog niet goed, omdat we alleen zeggen dat ze winst moeten maken’, aldus de Amerikaanse. ‘Dat moeten ze, maar ze kunnen ook banen creëren en daarbij het milieu sparen. Er zijn nog te weinig mensen als Paul Polman.’

Lees meer: