Wetenschap - 20 februari 2020

Hitte doodt de wortels van Japanse duizendknoop

tekst:
Albert Sikkema
2

Twee aannemers hebben mogelijk een methode gevonden om de Japanse duizendknoop te bestrijden. Verhitten van de besmette grond doodt zo’n 99 procent van de scheuten van deze woekerplant, blijkt uit onderzoek van WUR

┬ęShutterstock

Japanse duizendknoop (Fallopia japonica) is een invasieve exoot die door zijn sterke wortelstokken en stengels veel schade veroorzaakt. Goede bestrijdingsmethoden waren er tot dusverre niet. Bestrijding van de bovengrondse delen van de duizendknoop lost weinig op, omdat de ondergrondse stengels dan intact blijven en telkens opnieuw uitlopen.

Installatie
WUR onderzocht samen met Probos en Tree-O-Logic een techniek van aannemingsmaatschappij Van Gelder en Van den Herik Zuigtechniek. Die twee bedrijven hebben een mobiele installatie ontwikkeld die met duizendknoopresten besmette grond verhit. Het onderzoek moest uitwijzen of verhitting de scheuten kapot maakt. Dat bleek het geval. Toen de onderzoekers de grond zeven weken na de behandeling beoordeelden, troffen ze geen Japanse duizendknoop meer aan.

Zorgvuldig
Of deze aanpak in praktijk succesvol is, moet nog blijken. De groeiplaatsen van Japanse duizendknoop moeten worden ontgraven, voordat de grond de mobiele installatie ingaat. Succes hangt daarmee af van hoe zorgvuldig de besmette grond wordt afgegraven. Verder is een goede nazorg nodig, zeggen de onderzoekers, want met een effectiviteit van 99 procent kunnen wortelfragmenten de hittebehandeling overleven.

Re:acties 2

 • Corine

  En als je een huis huurt lost de woningbouw dit probleem.op in mijn tuin? Het blijkt overwoekert.

  Reageer
 • Ed

  Ik neem aan dat niet alleen de Duizendknoop geraakt wordt? Is dit niet een andere wijze van grond sterilisatie?

  Reageer

resource_wageningenur_nl_forum_reactions_wrapper for object 42 of type wm_language nl_gx_webmanager_cms_core_implementation_languageimpl 1

 • Bruno Tardat

  What about this method? https://en.wikipedia.org/wiki/Electrical_resistance_heating


Re:ageer