Wetenschap - 7 maart 2018

‘Grote grazers moeten weg uit Oostvaardersplassen’

tekst:
Stijn van Gils
51

Jarenlang hield ecoloog Frank Berendse zich stil in de discussie over de grote grazers in de Oostvaardersplassen. Nu laat de emeritus-hoogleraar Natuurbeheer en plantenecologie zich uit: hij vindt dat de vrij levende kuddes van heckrunderen, konikpaarden en edelherten weg moeten.

© Shutterstock

Waarom komt u hier nu mee?
‘Ik dacht tot nu toe altijd: de teloorgang van de natuur in het agrarische gebied is veel erger, laat ik mij daar op focussen. Maar de stervende dieren halen bij het brede publiek het draagvlak voor natuurbehoud onderuit. Ook is de biodiversiteit in het droge deel van de Oostvaardersplassen hard achteruit gegaan. Ooit was het droge deel een schitterend natuurgebied met nachtegaal en paapje. Nu is het een desolate vlakte met brandgans, kolgans en grauwe gans. Dat zijn ook mooie soorten, maar die zie je ook op heel veel andere plekken. De bijzondere soorten zitten alleen in het moerasgebied waar de grote grazers niet kunnen komen.’

Is het niet zonde om zo’n experiment te beëindigen? Twee van uw promovendi zijn nota bene gepromoveerd op de ontwikkeling in het gebied.
‘In 1983 was het idee dat er onder invloed van grote grazers een parkachtig landschap met stekelige struiken en groepjes bomen zou ontstaan. Ik vond dat een interessante gedachte en Frans Vera is bij mij gepromoveerd op dat idee. Later heeft mijn promovendus Perry Cornelissen veel onderzoek gedaan naar de ontwikkeling in het gebied. We zien dat die voorspelde ontwikkelingen niet plaatsvinden. Naar alle waarschijnlijkheid zal dat ook niet meer gebeuren. De bodem is zo voedselrijk, dat de kiemplanten van sleedoorn of meidoorn worden afgevreten of – bij een lagere begrazing - snel worden overschaduwd door hoge kruiden en grassen.’  

Dus helemaal geen grazers meer?
‘Het is jammer om zo’n  Serengeti-achtig landschap te verliezen. Maar goed, het kan zo niet langer en wat er nu is, heeft weinig met natuur te maken. Dus mijn voorstel: ja, ze kunnen er maar beter helemaal uit. In plaats daarvan kunnen we het droge deel onder water laten lopen, zodat het moerasgebied veel groter wordt. In dat moerasgebied kunnen we vlonderpaden aanleggen. Mensen kunnen die prachtige natuur dan veel beter beleven, zonder het te verstoren.’

Hoe reageren uw collega’s?
‘Ik heb één woedende e-mail gehad waarin staat dat ik er niks van begrepen heb, maar ik krijg veel meer steun, zelfs van boswachters van beheerder Staatsbosbeheer.’

lees ook

Re:acties 51

 • Evanditmarsch

  Stop deze schandelijke hobby

  Reageer
 • Annemie

  Ik vind het een blamage voor een hoogleraar, dat hij ZO LANG zijn mond dicht gehouden heeft. Nu, nu het te laat is en honderden dieren die niets mankeren waarschijnlijk afgemaakt moeten worden, NU doet die domme man pas zijn mond open.
  Concluderend kan weer eens geconstateerd worden, dat er een uiterst DOMME man indertijd tot hoogleraar is gebombardeerd.
  Wat een vreselijk “experiment” zijn de Oostvaardersplassen geworden. Waar waren ECHTE natuurkenners indertijd?!

  Reageer
  • Tom Meijer

   Beetje domme reactie.
   Het is genoeg te weten dat nog voordat dit experiment begon er veel wetenschappers waren die dit niet steunden. Zij hadden daar argumenten voor die de hele basis onder dit experiment wegschoffelden. Daar is niet naar geluisterd.

 • Peet d farmer

  Dus dat wordt in grote getale afschieten. De sloot dempen nadat het kalf verdronken is. Wanneer gaan wij mensen eens leren van de natuur af te blijven. Het mooie van de natuur is dat het zijn eigen gang gaat. Daar kunnen wij wellicht iets van sturing aan geven, maar we moeten stoppen om heersers te gaan spelen, want daar is het te mooi en onvoorspelbaar voor en dat maakt de natuur juist zo mooi.

  Reageer
 • Lindsy

  Wat word er dan met de dieren gedaan?

  Reageer
 • Elizabeth Koper van Elten

  Erg he Nynke dat mensen emotioneel zijn,tel je pas mee als je kil en koud kan vertellen dat je daar zonder verdriet in hun ogen kan kijken,bah Is het moeilijk te aanvaarden dat mensen verschillend zijn?Met dit soort praatjes verandert er nooit iets aan deze situatie ,uit welke hoek je het ook bekijkt,en ik ben blijer met iemand die er om kan huilen dan een kouwe kikker die beter weet ,tenminste dat denkt. Wat het voor zin heeft om op die mensen af te geven is mij een raadsel,gelukkig wel, Zo begrijp ik deze zg beheermensen ook niet,en daar heb ik ook geen respect voor,dat zijn geen mensen met gezond verstand,al helemaal niet!

  Reageer
 • Fem

  Ja hoor nu moeten ineens àlle dieren er uit en moet het moeras worden. Die man weet ook niet wat hij wil. Er moeten er gewoon veel minder grote grazers lopen. Ik heb geen idee hoeveel precies maar iets van 1000 of zo? Runderen herten en paarden totaal bedoel ik dan. Je kan dan stukjes gebied afzetten die dan de tijd krijgen te herstelllen. En er moet gewoon beheer komen op de populatie. Elk jaar wat oudere dieren afvoeren naar de slacht een mooier stuk vlees kan je niet krijgen. Dan dienen die beesten ook nog een goed doel. Lijkt me beter dan afschieten.

  Reageer
 • Anja

  Gewoon stoppen met dit experiment
  De dieren worden er de dupe van
  Ik zie beelden voorbij komen die blijven op je netvlies staan zo zielig
  Sbb geef nu eindelijk eens toe dat er teveel dieren zijn op die plek

  Reageer
 • Pière

  Jammer dat het zo lang heeft geduurd dat men er achter komt dat van de Oostvaardersplassen eigenlijk een wat groot uitgevallen dierentuin is gemaakt. Nederland is echt te klein voor zogenaamde "echte" natuur.

  Reageer
 • mo renssen

  Bijvoeren en steriliseren. Heeft niets met natuur te maken. Ik woon naast de oostvaardersplassen en kom daar dagelijks langs. Op dit moment staan de grote grazers vlak achter de hekken te staren naar de grasprieten aan de andere kant van het hek. Volkomen uitgeput en uitgeteerd kijken ze je na, allemaal compleet uitgehongerd, duizenden van die beesten. Te triest voor woorden.

  Reageer
 • Harry Hosper

  Een geïsoleerd moeraseiland in een grote landbouwpolder? Nee, dat werkt niet. Dan liever de OVP groter maken door verbinden met omringende bossen en het enorme Horsterwold.

  Reageer

Re:ageer