Wetenschap - 18 juni 2015

Food Battle: student verspilt 62 procent minder voedsel

tekst:
Rob Ramaker

Wageningse deelnemers aan de drieweekse Food Battle in maart en april brachten hun voedselverspilling met 40 procent terug. Studenten verspilden gemiddeld zelfs 62 procent minder voedsel.

De groep 'Wageningse burgers' verspilde aan het eind van de wedstrijd 37 procent minder dan aan het begin en de 'medewerkers van Wageningen UR' brachten hun verspilling terug met 29 procent. Dit concludeert Hilke Bos-Brouwers, DLO-onderzoeker bij Food & Biobased Research, nu alle gegevens van de wedstrijd geanalyseerd zijn.

De Wageningse deelnemers verspilden vóór de wedstrijd al weinig: gemiddeld zo'n 14 kilo per jaar. Tijdens de battle was dat nog maar 5,5 kilo. Daarme steekt Wageningen goed af bij de gemiddelde Nederlander, die 50 kilo voedsel per jaar verspilt. Maar, zo nuanceert Bos-Brouwers, deelnemers aan Food Battles zitten altijd ver onder het gemiddelde. De wedstrijd trekt burgers die bewust minder willen verspillen. In Wageningen deden ook nog eens veel hoogopgeleiden mee, maar volgens Bos-Brouwers is dat niet zo relevant. ‘We hebben ook Food Battles uitgevoerd onder compleet andere groepen en daar zien we dezelfde effecten.’

De eerste tussenstand tijdens de battle was even schrikken voor deelnemer Canan Ziylan, promovendus bij Food & Biobased Research. Ze bleek omgerekend 43 kilo voedsel per jaar te verspillen. ‘Heel erg’, zegt ze, ‘vooral omdat je denkt dat het meevalt.’ In haar vuilnisbak belandden met name oud brood en melk die over de datum ging. Met scherper inkopen en het omtoveren van oud brood in tosti’s bracht ze de verspilling terug tot 13 kilo per jaar. Nu, een paar maanden na de wedstrijd, is de verspilling wel weer iets toegenomen, vermoedt Ziylan, maar ze merkt dat het bespaargedrag beklijft.

Ook Bos-Brouwers heeft hiervoor de eerste aanwijzingen. Een enquête onder deelnemers aan eerdere Food Battles laat zien dat ze zich een jaar later nog steeds aan de tips houden. Tips die deelnemers krijgen zijn bijvoorbeeld om de voorraden thuis te monitoren, altijd een boodschappenlijstje te maken en minder acht te slaan op de tenminste-houdbaar-tot-datum. Na deze THT-datum, die aangeeft tot wanneer de fabrikant de kwaliteit van het product garandeert, is voedsel vaak nog langere tijd veilig te consumeren. Gebruik dus vooral je eigen zintuigen om te bepalen of voedsel nog goed is, zo adviseren Wageningse wetenschappers.