Wetenschap - 8 juli 2019

FUMI maakt eiwitten voor veganistische vleesvervangers

tekst:
Albert Sikkema
1

FUMI Ingredients is een Wageningse startup die plantaardige eiwitten voor veganistische vleesvangers wil produceren. De twee oprichters zien een potentiele afzetmarkt van miljoenen euro’s.

©Guy Ackermans

The oprichters van FUMI, Edgar Suarez en Corjan van den Berg, ontmoetten elkaar op de leerstoelgroep Bioprocestechnologie in Wageningen. De Colombiaan Suarez deed promotieonderzoek aan eiwitten en Van den Berg was zijn copromotor. Suarez ontwikkelde een nieuwe techniek om plantaardige eiwitten te maken voor de voedingsindustrie. Na zijn promotie besloten Suarez en Van den Berg deze techniek verder te ontwikkelen in een bedrijf.

Hamburgers
Mensen die hamburgers maken, weten dat ze kippeneiwit nodig hebben om het gehakt te binden en de burger sappig te maken. Dit kippeneiwit bevat specifieke eiwitten die daarvoor zorgen. FUMI kan deze eiwitten maken van micro-organismen voor de binding van veganistische burgers. Het pas opgerichte bedrijf wil deze eiwitten aan de voedingsindustrie leveren voor de productie van veganistische vleesvervangers.

Opschalen
Met de nieuwe techniek kan Suarez elk eiwit maken dat hij wil van micro-organismen of algen. Nadat hij de techniek valideerde in het laboratorium, wil hij het productieproces nu opschalen naar fabrieksniveau. Ook deed FUMI de afgelopen maanden een marktverkenning. Van den Berg gaat de komende maanden eiwitsamples opsturen naar potentiele klanten in de voedingsindustrie. Als die de eiwitten willen kopen, wil FUMI een demonstratiefabriek openen.

Patent
FUMI werd de afgelopen maanden begeleid door het Wageningse StartLife. Tijdens dat programma leerden ze een investeringsstrategie en patentbeleid op te stellen, omdat ze een deel van het productieproces willen patenteren. Ook bouwden ze hun netwerk van potentiele investeerders uit. Die hebben ze nodig als ze een demonstratiefabriek bouwen.

De startup moet concurreren met andere bedrijven die al plantaardige eiwitten voor de voedingsindustrie produceren. Sommige van die concurrenten extraheren de eiwitten uit planten, andere gebruiken genetically modified organism’s (gmo). Suarez en Van den Berg claimen dat hun techniek de meest duurzame en voordelige manier is om plantaardig kippeneiwit te maken.

Groeimarkt
‘De potentiele markt is groot’, vertelt Van den Berg. ‘De wereldmarkt voor eiwitten als voedingsingrediënt is 30 miljard dollar per jaar. We willen ons concentreren op veganistische vleesvervangers in Nederland. Deze groeimarkt draait een omzet van een paar miljoen euro per jaar. Dat is haalbaar voor ons.’

Toen Suarez nog promotieonderzoek deed, hadden ze niet het plan om een bedrijf te starten. Terugblikkend waren ze graag tijdens het promotieonderzoek al in contact gekomen met StartLife om na te denken over een bedrijf. ‘Ik denk dat de universiteit alle promovendi een bedrijfscursus moet aanbieden, zodat ze leren wat waardecreatie en patentrecht inhoudt.’  

Re:acties 1

 • Peter van Dongen

  Succes in de komende tijd !

  Reageer

Re:acties 2

 • Lennart

  The English translation of "eiwit" is "protein". A decent hamburger does not contain egg.

 • Eva Oudshoorn

  A lot of success, Edgar and Corjan!


Re:ageer