Wetenschap - 16 november 2017

Eigen groenten ontwerpen in Impulse

tekst:
Tessa Louwerens

Kweken we binnenkort geen tuinkers meer in de vensterbank, maar ontwerpen we zelf onze ideale wortel of aubergine? Is dat science fiction of niet? Food en Concept Designer Chloé Rutzerveld toont haar toekomstvisie op de voedselproductie vanaf morgen in Impulse.

Eetbare ecosystemen uit de 3-D printer ©Bart van Overbeeke

De voedselindustrie weet, dankzij jarenlang wetenschappelijk onderzoek, precies welke omgevingsfactoren zoals licht, temperatuur en luchtvochtigheid van belang zijn om groenten bijvoorbeeld de gewenste smaak, kleur en voedingswaarde te geven. ‘Ik had nog nooit van de term groeirecepten gehoord en ik vond het magisch om te zien dat je met kleine aanpassingen een gewas kan sturen’, vertelt Rutzerveld. ‘Ik vraag mij dan gelijk af: wat kan er nog meer? Dan ontstaat een soort science fiction scenario in mijn hoofd.’

Met haar afstudeerproject ‘Edible Growth’, waarvoor Rutzerveld met een 3D-printer eetbare ecosysteempjes creëerde, kreeg ze wereldwijd aandacht. ©Bram Saeys
Met haar afstudeerproject ‘Edible Growth’, waarvoor Rutzerveld met een 3D-printer eetbare ecosysteempjes creëerde, kreeg ze wereldwijd aandacht. ©Bram Saeys

Zo ontstond het idee voor de interactieve Future Food Formula installatie, die ze samen met studio RNDR ontwikkelde. Daar kunnen mensen zelf experimenteren met de instellingen, om een nieuwe variatie op het gewas te ontwerpen. Paars of oranje? Pittig of mild? Extra vitamine C? Het kan allemaal.  ‘Op de tablet vul je de gegevens in en op het scherm zie je gelijk welk effect jouw aanpassingen hebben. Als je bijvoorbeeld meer ver rood licht toevoegt dan groeit de plant langer.’

Het is fascinerend om te zien wat je allemaal kan creëren door gebruik te maken van de natuur, zonder dat je aan de slag gaat met genetische modificatie van gewassen
Chloé Rutzerveld

Voor het ontwerpen van de installatie heeft Rutzerveld veel vooronderzoek gedaan. Ze laat op haar laptop een overzicht zien van tabellen die ze heeft gemaakt, waarin de verschillende factoren staan uitgesplitst en wat er zou gebeuren als je deze aanpast. ‘Het is fascinerend om te zien wat je allemaal kan creëren door gebruik te maken van de natuur, zonder dat je aan de slag gaat met genetische modificatie van gewassen.’


Wetenschap en fantasie

Ze heeft ook gepraat met verschillende onderzoekers van WUR. ’Wat ik soms wel merk is dat wetenschappers al teveel weten, waardoor ze er bij voorbaat vanuit gaan dat iets niet kan. Zelf sta ik er denk ik opener in, omdat ik die voorkennis niet heb. Veel van mijn projecten worden gedreven omdat ik zelf een vraag heb. Vervolgens ga ik experimenteren en kijken wat mogelijk is. Soms mislukt het, maar andere keren komen daar juist vernieuwende ideeën uit.’

Op de Future Food Formula installatie kun je zelf je gewas programmeren © Bram Saeys


Rutzerveld fantaseert graag over de toekomst van ons eten. In haar projecten combineert ze design, wetenschap en technologie, vaak met als doel om voedsel of het voedselsysteem gezonder, duurzamer en efficiënter te maken. ‘Ik wil vooral laten zien wat allemaal kan, en een brug slaan tussen de consument en de wetenschap.’

Communiceren via eten
Ze ziet voeding daarbij als een communicatiemiddel, om nieuwe technologieën en belangrijke vraagstukken toegankelijk te maken. ‘Wetenschap is vaak het startpunt van mijn projecten. Ik vind het erg leuk om samen te werken met WUR. Het is denk ik ook goed dat universiteiten realiseren dat ontwerpers meer kunnen dan alleen de tafels en stoelen tekenen. Beeld wordt steeds belangrijker in communicatie. Mensen hebben weinig tijd en het moet steeds sneller.  Geef mij een wetenschappelijke paper en ik maak er een goed beeldend verhaal van.’

De expositie start op 17 november en loopt door 3 januari 2018.


Re:ageer