Wetenschap - 4 juni 2015
Eerste ‘ruimteradijsjes’ geoogst
2De eerste radijsjes verbouwd in Mars- en maangrond zijn geoogst. Alterra-ecoloog Wieger Wamelink zet weer een stapje in zijn onderzoek naar de mogelijkheden voor buitenaardse landbouw.

Radijs geroeid in Marsgrond Foto: Wieger Wamelink
Wamelink testte twee jaar geleden voor het eerst of gewassen kunnen groeien in Mars- en maangrond. Bij NASA bestelde hij bodems die zo sterk mogelijk lijken op de ondergrond van deze hemellichamen. Op maangrond kiemden de planten wel maar groeiden nauwelijks verder. De proeven op Marsgrond waren succesvoller. Het eerste experiment maakte duidelijk dat de bodems bijzonder schraal zijn.
In het vervolgexperiment dat Wamelink dat voorjaar startte nam hij de lessen uit het eerste onderzoek mee. De bodem werd bemest met organische stof – klein geknipt gras – om deze rijker te maken. Bovendien werden de bodems vochtig gehouden om uitdroging te voorkomen. De proeven leverden inmiddels de eerste radijsjes op. Wamelink is overigens niet van plan ze op te eten. De bodems bevatten relatief veel zware metalen, en hoewel hij niet verwacht dat deze in de planten belanden, neemt hij het zekere voor het onzekere.
Wamelink is niet de enige Wageningse wetenschapper die ruimtelandbouwonderzoek doet. Leo Marcelis bestudeert de effecten van beperkte zwaartekracht en kunstlicht op de groeirichting van planten en Tom Dueck ontwerpt een minikas voor astronauten.
Wieger
Wij gaan uit van aardse atmosfeer die je daar maakt. NASA is bezig om planten onder lagere druk te laten groeien en het schijnt dat ze tot 10% van de aardse luchtdruk zijn gekomen, wat nog veel hoger is dan de ongeveer 0,6% die er op Mars is. Voorlopig lijkt het niet haalbaar. Luchtsamenstelling is behoorlijk anders, veel CO2 en wat stikstof en argon, maar er is wel zuurstof in het gesteente, dus in principe is aardse lucht daar maakbaar.
ReageerSFS
Het lijkt me ook interessant om te weten hoe de atmosfeer invloed heeft op de planten. De druk zal anders zijn als op aarde (hoewel dit eventueel gereguleerd zou kunnen worden), en ook de samenstelling zal verschillen. Ben benieuwd of hier ook onderzoek naar gedaan wordt?
Reageer