Wetenschap - 28 augustus 2017

Aquaponics vaak verliesgevend

tekst:
Albert Sikkema
17

Het klinkt slim en duurzaam: je combineert vis- en plantenteelt door het voedingsrijke viswater te gebruiken voor de teelt van groenten. Toch blijkt deze aquaponics in de praktijk weerbarstig. Het loont alleen op plekken waar zowel de vis als de groenten duur zijn, blijkt mede uit Wagenings onderzoek.

© Aquaponics Philippines

Er zijn zo’n duizend commerciële bedrijven in de wereld die aan aquaponics doen; het combineren van visteelt en tuinbouw. Van die bedrijven maakt de helft verlies, zegt Roel Bosma van de leerstoelgroep Aquacultuur en visserij. Hij begeleidde een groep Wageningse studenten die voor het vak Academic Consultancy Training (ACT) de vraag van een Nederlandse investeerder kregen voorgelegd hoe hij zijn investering in vis- en groenteteelt op de Filippijnen kon laten renderen.

Nichemarkt
De studenten deden literatuuronderzoek en berekenden de potentiele productie en kosten van het bedrijfssysteem dat zoetwatervis, sla en tomaat produceerde. Daarbij nam de Filipijnse studente in het zeskoppige ACT-groepje het marktonderzoek voor haar rekening. Hun conclusie: de combiteelt heeft alleen kans van slagen als de ondernemer een goede nichemarkt voor dure vis vindt en die combineert met sla- en tomatenteelt, want die groenten zijn al relatief duur op de Filippijnen.

Hype
Aquaponics is momenteel een enorme hype, stelt Bosma, die het vergelijkt met de hype rond het energiegewas jatropha enkele jaren geleden. In het kader van de circulaire economie en hergebruik van grondstoffen klinkt het geweldig om groenten te telen op water uit een visvijver vol met nutriënten. Maar als je niet goed naar de marktperspectieven kijkt, kan het financieel flink tegenvallen, tempert Bosma de verwachtingen. Samen met enkele studenten werkte hij het ACT-rapport uit tot een wetenschappelijk artikel in Aquacultural Engineering.

Verlies
‘Uit een recent Amerikaans onderzoek onder tweehonderd bedrijven wereldwijd blijkt dat meer dan de helft van deze aquaponics-bedrijven verlies maakt. Met tilapia of meerval telen red je het niet, want die zijn veel te goedkoop. Je moet echt een nichemarkt voor dure vis vinden en dat visteeltdeel moet financieel sluitend zijn’, doceert Bosma. In België en Nederland kun je dan denken aan snoekbaars, kwabaal of jadebaars. ‘Bovendien moeten ook de groenten een goede prijs hebben. De bedrijven op Hawaii, waar de hype begon, doen het meestal goed, want op eilanden zijn de groenteprijzen vaak hoog.’

Nederland
In Nederland maakt aquaponics weinig kans, zegt Bosma. ‘In Nederland zijn drie onderzoekprojecten geweest, maar die concludeerden dat het telen van de vis relatief teveel koste. Bovendien vindt je in Nederland moeilijk een nichemarkt voor groenten, want binnen de kortste keren bedienen de Nederlandse tuinders die nichemarkt voor een veel lagere prijs.’ Daar komt bij dat de milieuvoordelen hier gering zijn, want de aquacultuur en groententeelt doen al aan recirculatie van voedingsstoffen, zegt Bosma.

Maar ook in een land als Ethiopië zal de combiteelt het niet makkelijk krijgen. ‘De eerste keuze is vaak tilapia, omdat daarvan pootvis beschikbaar is, maar die teelt heeft concurrentie van de diepvries-tilapia die Chinezen in bijna heel Afrika verkopen.’

Klein
De ACT groep adviseerde de investeerder op de Filippijnen om klein te beginnen en te beginnen met het telen van meerval. ‘De kleine units zijn minder kwetsbaar voor de stormen en zijn makkelijk op te schalen’, zegt Bosma. ‘De meerval is minder gevoelig voor zuurstofgebrek en zo kan de aquaponics-kweker ervaring opdoen. Na enkele jaren kan hij overstappen op vis met een goede nichemarkt, zoals de jade baars of de lokale lobed river mullet. Ook moet de kweker leren hoe hij de combiteelt moet finetunen, want de nutriënten uit de visteelt sluiten vaak niet helemaal aan bij de behoefte van de groenten.  

Re:acties 17

 • Pieter Sampson

  I would appreciate, if possible, to receive copy of this interesting study, considering that we are involved in the application of an additional Aquaponics farm in Curaçao.
  I thank you in advance.
  p.sampson@macfarlane.nl

  Reageer
 • Harry Hoeve

  Hi,

  I am truly fascinated with the concept of aquaponics. Can I please receive this report?
  Thank you

  Regards
  Harry Hoeve
  hoeveh01@hotmail.com

  Reageer
 • Peter

  En mss ook interessant, de geinteresseerden op dit vragenforum samenbrengen,...

  Peterklaase@gmail.com

  Reageer
 • Peter

  Hebben jullie voor mij evt. de naam van de betreffende investeerder op de Filippijnen ? Ik wil nl iets commercieels in NL gaan opzetten.

  Mvrgr

  Peter

  Reageer
 • keval Bissessar

  Hi,

  I am truly fascinated with the concept of aquaphonics. Can I please receive this report?

  Thank you,

  Keval

  keval95@hotmail.com

  Reageer
 • Michel Hoogen

  Hello,

  I am interested in this report, could it be send to michel_hoogen@live.nl

  Thanks in advance

  Reageer
 • Takeshi Gotoh

  We have a Japanese contact that is very much interested in Aquaponics. Would you still have the report available? And would you be open to discuss this matter?

  Please contact us via t.gotoh@jep.nl

  Reageer
 • Denzil Sairras

  Geachte
  Heer/Mevrouw..

  Voor mijn interesse in aquacultuur zou ik ook heel graag een copy van dit onderzoek/verslag willen bemachtigen. Hopelijk is dit geen te grote moeite voor u. Alvast bedankt

  Mijn email is Langeryon@gmail.com

  Met vriendelijke groeten

  Reageer
 • Michael

  Geachte heer/mevrouw,

  Daar ik zeer geïnteresseerd ben in dit onderzoek, wens ik graag een kopie van het rapport te ontvangen.
  Is dit mogelijk?

  Bij voorbaat dank.

  Met vriendelijke groet,
  Michael

  michael.hm.s@pm.me

  Reageer
 • Arris Graenbeek

  Mijnheer/mevrouw,

  Ik ben van plan om in Suriname een aquaponics bedrijf te gaan opstarten maar heb nog geen diepgaande onderzoek gedaan daarom zou ik graag een copie van het onderzoek willen ontvangen als dat mogelijk is zodat ik dat kan gebruiken als leidraad voor mijn onderzoek.


  Vriendelijke groet,


  Arris Gravenbeek

  arrisgrav@gmail.com

  Reageer

Re:ageer