Nieuws - 15 april 2020

Wageningen Writing Lab helpt studenten met hun schrijfopdracht in tijden van corona

tekst:
Milou van der Horst

Dat studenten soms worstelen met schrijven is niks nieuws, maar de coronacrisis brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. Wageningen Writing Lab ondersteunt daarom nu ook studenten met hun nieuwe Virtual Writing Train.

‘Een scriptie schrijven of een PhD doen is eenzamer dan ooit, nu je niet naar bieb kan en pauze kan houden met medestudenten,’ zegt Sofia Wolfswinkel, peer tutor bij Wageningen Writing Lab. ‘Daarnaast moeten we allemaal nog wennen aan online lesgeven en aan het begeleiden van studenten.’ Ook kan het thuis te gezellig zijn, waardoor studenten niet aan schrijven toekomen. Kortom: de coronacrisis zorgt voor nieuwe uitdagingen naast de bestaande als de rode draad vinden, motivatieproblemen of faalangst.

Trein
Een stok achter de deur en meer individuele begeleiding is welkom. Dat komt nu in de vorm van de Virtual Writing Train. ‘Bij de Virtual Writing Train checken studenten elke dag om 10 uur in in de virtual classroom,’ legt Wolfswinkel uit. ‘We beginnen de dag met het bespreken van de korte en lange termijndoelen. Daarna begint iedereen zelfstandig met schrijven. In de pauzes komen we weer samen. Aan het einde van de dag bespreken we wat er is gelukt en wat niet.’ Ook zijn er breakout rooms, waarbij studenten met elkaar kunnen overleggen waar ze tegenaan lopen. En deelnemers kunnen individuele sessies aanvragen bij een peer tutor.


Wageningen Writing Lab helpt studenten met hun schrijfopdracht door middel van workshops, groepssessies en individuele gesprekken. Door het stellen van vragen helpen peer tutors de student vooruit. Daarbij is er vooral aandacht voor schrijfproces zelf.


Houvast
De Virtual Writing Train is vorige week begonnen. Wolfswinkel: ‘De reacties zijn positief. De Writing Train geeft studenten houvast en herkenning.’ Toch hoopt Wolfswinkel op meer aanmeldingen: ‘Ik denk dat er alleen maar meer mensen aan het zwemmen zijn dan anders.’

Aanmelding
Deelnemers kunnen zich per dag inschrijven. Er wordt niet gekeken naar de reden van aanmelding, aldus Wolfswinkel. ‘Je hoeft niet heel veel problemen te hebben met schrijven. Studenten met weinig motivatie, discipline, veel stress of uitstelgedrag zijn hartstikke welkom. Maar ook studenten die een goed geschreven tekst naar een nog hoger niveau willen tillen.’

Deelnemen? Mail naar info.wageningenwritinglab@wur.nl.