Student - 21 april 2011

Volgend jaar mei moet het gaan gebeuren'

Speerwerpster Evelien Dekkers kreeg op 11 april als eerste Wageningse studerende topsporter een bijdrage uit het Fonds Niels Smith: 1500 euro.

Evelien Dekkers met de bijdrage uit het Fonds Niels Smith.

Foto: .

De masterstudente Food Technology aan Wageningen Universiteit is blij met de ondersteuning. 'Ik kan het goed gebruiken voor kosten als trainingsstages, hardloopschoenen en benzine.' Ze vindt het een mooie gedachte dat de naamgever van het fonds graag sportte (zie Fonds Niels Smith).
Evelien werkt na een schouderoperatie in januari hard aan haar terugkeer op het atletiekveld. Haar schouder herstelt goed, maar ze moet haar arm opnieuw leren bewegen. 'Dit jaar doe ik dus geen wedstrijden.' Met de discus zou dat misschien nog wel kunnen, maar Evelien concentreert zich liever op de speer: 'Speerwerpen is technischer en veelzijdiger dan discuswerpen. Je moet erg fit zijn en goed kunnen sprinten en springen bijvoorbeeld. Een goede worp hangt van veel factoren af. Als je iets kleins kunt verbeteren, kan dat zo vier meter schelen. Je probeert je worp dus steeds perfecter te maken.'
Met een persoonlijke record van 58,99 meter staat Evelien 33e op de wereldranglijst. Hardop denkt ze al aan kwalificatie voor de Olympische Zomerspelen, volgend jaar in London. Dan moet het nog minstens twee meter verder. 'Volgend jaar mei moet het gaan gebeuren.'
Fonds Niels Smith
Het Fonds Niels Smith wil getalenteerde studenten van Wageningen Universiteit en Van Hall Larenstein extra ondersteuning bieden om internationaal door te breken. Dat kunnen Nederlandse studenten zijn die nog net geen steun van NOC*NSF krijgen, maar ook buitenlandse studenten. Het fonds is opgericht door Niels' moeder Marianne Remmers, die werkt bij Van Hall Larenstein Velp en studeerde en werkte bij Wageningen Universiteit. Niels was een getalenteerde voetballer met passie voor de sport. Hij maakte in 2009 op 15-jarige leeftijd echter een einde aan zijn leven. Remmers besloot vorig jaar om geld dat opzij was gezet voor zijn latere studie, te gebruiken om de energie door te geven die hij aan zijn sport had gegeven. Ze draagt nu drie jaar bij aan een talententoernooi bij zijn club SKV Wageningen, en richtte een fonds op naam op dat is ondergebracht bij het Wageningen Universiteits Fonds, als eerste fonds dat niet direct met life sciences te maken heeft. Wie dat wil kan bijdragen aan dit initiatief, en zo het fonds langer dan voor vijf jaar beschikbaar maken.
Niels zou vorige week zeventien jaar zijn geworden.