Student - 9 december 2015

Uni wil proef met avondcolleges

tekst:
Linda van der Nat
5

De universiteit wil onderzoeken of er in september een pilot kan starten met avondcolleges. Dit blijkt uit een brief van de raad van bestuur aan de studentenraad.

Onderwijsgebouw Orion 's avonds. Foto: Sven Menschel

Het is nog niet zeker of de proef er komt: de studentenraad heeft instemmingsrecht op het onderwerp en was in het verleden geen voorstander van avondcolleges. Duidelijk is dat de universiteit de avondcolleges ziet als belangrijke maatregel om de groeiende studentenaantallen in de komende jaren op te vangen.

In de brief zegt de RvB in overleg met studenten en medewerkers te willen komen tot een avondrooster dat voor iedereen acceptabel is. De proef moet daarbij helpen. Tijdens het experiment worden in het collegejaar 2016/2017 delen van een beperkt aantal vakken in de avonduren gegeven. Om welke vakken het gaat, tot hoe laat de colleges ’s avonds doorgaan en hoeveel dagen per week er avondcolleges zijn, is nog niet duidelijk. De komende tijd gaat een werkgroep de verschillende mogelijkheden onderzoeken.

De pilot moet erop gericht zijn om de knelpunten op te lossen, zegt beleidsmedewerker Fred Jonker. ‘De twee belangrijkste zijn grote collegezalen en pc-ruimtes. Dat betekent niet per se dat grote eerstejaarsvakken naar de avonduren gaan. Het gaat vooral om het type ruimtegebruik niet welke groep er specifiek zit. Rond groepswerk zijn bijvoorbeeld creatieve oplossingen te bedenken, bijvoorbeeld door tien studentengroepen op te splitsen: zes in de ochtend en vier in de avond.’

De twee belangrijkste knelpunten zijn grote collegezalen en pc-ruimtes
Fred Jonker, beleidsmedewerker

Om tot een flexibel avondrooster te komen, moet eerst het huidige onderwijsrooster worden aangepast. Momenteel is de dag opgedeeld in vier lesblokken, beginnend om half negen ’s ochtends en eindigend om zes uur ‘s avonds. De raad van bestuur werkt aan een voorstel waarbij sommige studenten een kwartier eerder beginnen en anderen een kwartier langer doorgaan. Door meer te spreiden maken we efficiënter gebruik van collegezalen. Het Facilitair Bedrijf onderzoekt nu de consequenties van een aangepast rooster voor het personeel, IT-ondersteuning en catering.

In mei beslist de RvB of er in het collegejaar 2016-2017 een pilot komt met avondcolleges. Volgens de raad van bestuur zijn avondcolleges mogelijk noodzakelijk om vast te houden aan het ‘campusconcept’, zegt Simon Vink, woordvoerder van de raad van bestuur. ‘De RvB vindt het belangrijk om onderwijs en onderzoek op een plek te houden. Dat is niet alleen efficiënter en duurzamer als je kijkt naar de kosten en naar het gebruik van de gebouwen, maar ook stimulerender, want studenten zien elkaar en de docenten op één plek.’

Meer hierover:

Re:acties 5

• docent die het niet m,eer snapt

Tja... toch gek dat de raad van bestuur denkt dat studenten hier komen om te studeren en om kennis en ervaringen op te doen die ze later nodig hebben. Het studentenleven is toch echt belangrijker en in het echte leven werk je ook niet 's avonds door als dat door omstandigheden nodig is. Niet van deze wereld, die raad van bestuur.

• Sarcasm

Om dan maar door te gaan op de sarcastische toer. Het is toch nergens voor nodig om je naast je studie te ontwikkelen. Met je standaard curriculum ben je perfect voorbereid op de arbeidsmarkt.
      Bovendien hebben docenten en staff medewerkers ook geen leven naast de universiteit.

• Man man man

Docent snapt er inderdaad geen snars van.
      Nou SR, laat voor 1 keer eens zien dat je de studenten vertegenwoordigt en dwarsboom dit rampzalige plan! Ga actie voeren, bezet kantoren van RvB, etc.

• Kees

@man man man

Is niet eens nodig, een briefje is voldoende en de RvB kan niks meer:

Geachte RvB,

Ons antwoord op het verzoek te beginnen met een proef voor avondcolleges is:

Vriendelijke groet

SR

• Ivoren Toren

Tss, jammer dat de RvB al jarenlang weigert te luisteren naar haar eigen organisatie. Niemand zit hier op te wachten. De enige reden dat het nog steeds ter sprake is, is omdat de RvB grootheidswaanzin heeft. Nu blijkt die 'prachtige' groei van studenten problemen met zich mee te brengen. En nu proberen ze ons wijs te maken dat ze dit niet aan hebben kunnen zien komen?

SR, ik ben het volledig met Henk eens, geef de RvB een vinger en ze nemen je hand! Laat ze maar een oplossing zoeken (voor de deze problemen die ze zelf hebben veroorzaakt) die niet de hele organisatie treft.

• Henk

De SR moet haar tanden laten zien en zelfs niet instemmen met welke proef dan ook. De meest kleine opening wordt dan aangegrepen om de avondcolleges erdoorheen te drukken. De resultaten van zo'n (door het CvB gestuurde) proef zullen op zo'n manier worden uitgelegd dat avondcolleges eigenlijk een prima optie zijn, waardoor de positie van de SR lastig kan worden. Tegen dus!

• Hanon

Onacceptabel dat de mening van de student en de SR hierin nauwelijks wordt gehoord. Ik heb tot nu toe enkel negatieve geluiden van studenten gehoord over deze avondcolleges. Wageningen is geen bijster interessante stad, dat maakt de student ervan in de avond via verenigingen, sport en spel. Laten we ze dat lekker ontnemen, weg charme van studeren aan deze universiteit. Ik zie vooral niet hoe sportteams in de krappe uren na college nu überhaupt samen kunnen gaan trainen.
    Ik begin echt te twijfelen aan het RvB hier, jammer.

• Kees

De studentenraad heeft hier al vaker het instemmingsrecht gebruikt en elke keer duidelijk geantwoord: NEE!

Dus de SR zou ongeloofwaardig zijn als ze nu ineens ja gaat zeggen. Daarnaast heeft de SR al vanaf 2009 (!) gewaarschuuwd dat er problemen zouden komen, dus zou het raar zijn als de oplossing ten koste van het studentenleven gaat.