Student - 28 oktober 2014

Tien jaar op rij beste universiteit

tekst:
Nicolette Meerstadt
5

Voor het tiende jaar op rij is Wageningen Universiteit uitgeroepen tot beste universiteit van Nederland. ‘Voor voltijdstudenten blijft dit de universiteit met verreweg de beste gemiddelde onderwijskwaliteit’, zo staat in de Keuzegids Universiteiten 2015 die vandaag uitkomt.

‘Het best bewaarde geheim van academisch Nederland’, zo refereert de gids aan Wageningen. Want ook al is het kleinste universiteit, maar wie er gaat studeren wordt beloond met onderwijs dat met kop en schouders boven de rest uitsteekt, meent de redactie.

Topopleiding
Veertien Wageningse opleidingen zijn uitgeroepen tot ‘Topopleiding’. Vooral Plantenwetenschappen, Internationaal Land- en Waterbeheer, Biotechnologie en Economie en Beleid blinken uit, met meer dan 90 punten. Een opleiding krijgt het predikaat ‘top’ als deze meer dan 76 punten krijgt. In heel Nederland zijn er maar 65 studies die deze eer behaalden.

De Keuzegids Universiteiten 2015 is vanaf vandaag beschikbaar. Hij verschijnt tegelijk in boekvorm en online. De gids is geschreven voor aanstaande studenten en wordt ook veel gebruikt door scholen en adviesbureaus.

Re:acties 5

• Rolf

Oeps foutje!
    Rectificatie van Keuzegids en huidige versie ingetrokken:

Maar voor WU veranderd beeld niet echt, alleen is het nu gedeeld 1e plaats met OU.

• Chantal

@ Open Universiteit geen universiteit
    Dat de open universiteit een aparte categorie in de WHW is, wil nog niet zeggen dat het geen universiteit is. Dat is het wel, maar een met een speciale opdracht, namelijk het bijdragen aan vernieuwing in het hoger onderwijs en het verzorgen van afstandsonderwijs. Het afstandsonderwijs is dan ook het belangrijkste verschil ten opzichte van andere universiteiten. Dankzij al die categorieen kunnen veel universiteiten zeggen dat ze de beste zijn. Iedereen blij.

• RolfM

@allen:

als je op een WU-computer zit kun je op keuzegids.org gewoon de online gids in en dan zul je zien dat WU echt een stuk beter scoort dan de RU en veel anderen.
    OU is een verhaal apart zegt de redactie van de keuzegids zelf, dat bedenken we niet zelf.
    Overigens wegen ook de beoordelingen van visitatiecommissies stevig mee in de ranking in de keuzegids.
    Zeker als je ook wel eens bij andere uni's in de breedte rondkijkt dan zie je dat we het best goed doen met z'n allen. En dat we ook de afgelopen jaren met een procentueel heel forse groei nog steeds erg goed doen. Dus

En die internationale rankings?
    Bij THE staat WU bij Life Sciences gewoon op de hoogste plek van NL-universiteiten. Er zijn ook rankings waar je automatisch hoger uit komt als je meer vakgebieden en/of personeel hebt, dus zonder er kritisch naar te kijken kun je die rankings niet goed plaatsen.

Enne, dat breed rondbazuinen? Dat valt wel mee, ik zie de Abri-posters nog niet ;-)

• Docent in opleiding

De beste? Gekke vraag, maar hoe kan het dan dat wij op iedere internationale ranglijst lager scoren dan diverse andere Nederlandse universiteiten? Antwoord: omdat ze daar kijken naar kwaliteit, en niet naar tevredenheid van studenten die de kleinschaligheid van Wageningen zo leuk vinden?

• Gerritje

Die lijsten zijn minstens net zo discutabel als de Keuzegids. De internationale ranglijsten hebben meestal een grote wegingsfactor voor onderzoek, in de keuzegids heeft dit weinig prioriteit.

De uitslag van de keuzegids lijkt me voor Wageningen dan ook geen reden om op de lauweren te rusten. De kleinschaligheid staat onder druk, net als de financiële middelen. Dus het wordt een grote uitdaging om ook de komende tien jaar bovenaan te staan!

• docent in opleiding

Gerritje heeft gelijk. Onze kleinschaligheid staat zwaar onder druk. Hoe meer megalomane gebouwen, hoe groter de afstand docent-student.

• docent in opleiding

en @ Rob Goossens: al die internationale ranglijsten waarop we lager staan dan andere Nederlandse universiteiten zijn zeker ook allemaal obscure subrijtjes?

• Henk de Vries

Een onderzoek waarbij de universiteit het beste is waarbij er net zoveel categorieeen zijn als universiteiten: beste technische universiteit (TU/e), beste brede universiteit (Radboud), beste universiteit op afstand (OU) en ga zo maar door. Logisch dat dan elke universiteit een eigen feestje kan vieren.

• Rob Goossens

Daarom is het juist zo aardig dat Wageningen in het algemeen klassement steeds eerste wordt. Niks obscuur subrijtje.

• JH

@ Rob

O ja? Ik lees toch wat anders op de Gelderlander:

Top-opleiding
      Alleen de Open Universiteit scoort iets beter dan Wageningen Universiteit, maar die instelling biedt geen voltijd-onderwijs aan. Van de 19 opleidingen die Wageningen Universiteit aanbiedt, krijgen er 14 het predikaat 'top-opleiding'.

De Radboud Universiteit in Nijmegen is voor de 4e keer op rij de beste brede klassieke universiteit van Nederland.

Niet de beste dus, maar de "ja maar die en die tellen eigenlijk niet; daarna zijn we de beste".

• Rob Goosses

@JH: Dat de Open Universiteit, met haar onderzoekloze deeltijdonderwijs op afstand voor volwassenen, een verhaal apart is zal vrijwel niemand betwisten. Maar inderdaad, strikt formeel genomen is Wageningen dus niét de beste. Jemig JH, je hebt gelijk. Congrats.

• JH

@ Rob

Ja inderdaad, strikt formeel genomen. Lijkt me dat het daar nou net om gaat, als je breeduit rondbazuint dat je de beste van Nederland bent.
      Het is in elk geval geen aanval op jou, dus wees niet te zeer in je wiek geschoten.

• OU geen universiteit

@JH:

Klinkt misschien een beetje raar, maar officieel is de open universiteit helemaal geen universiteit. Aparte categorie in de WHW... Misschien is de claim van Wageningen als beste universiteit dan weer niet zo gek :). (Echter, het blijft een heel subjectief lijstje ;) )