Student - 12 januari 2016

Studentenorganisaties tegen avondcolleges

tekst:
Koen Guiking
4

Studentenorganisaties vrezen dat Wageningen een veel minder aantrekkelijke stad wordt om te studeren als de universiteit avondcolleges invoert. Dat blijkt uit een rondgang van de politieke studentenpartij VeSte.

Foto: Sven Menschel

‘De statements die we hebben opgehaald bij vijfenveertig studentenorganisaties hebben we voor de Kerst bij rector magnificus Arthur Mol op tafel gelegd’, zegt Nick van Nispen, voorzitter van VeSte. In de begeleidende brief roept VeSte de raad van bestuur op om af te zien van de invoering van avondcolleges.

Verenigingen vrezen dat veel minder studenten hun activiteiten zullen bezoeken en dat de populariteit en de inkomsten van de verenigingen zullen afnemen. Zonder die verenigingen hebben studenten ‘minder sociale contacten’, schrijft VeSte in de brief aan de rector. Dat heeft ‘nadelige consequenties, van afnemende studieresultaten tot zelfs, in extreme gevallen, depressie.’ Ook worden studenten ‘geforceerd te kiezen tussen hun studie en extra-curriculaire activiteiten’ wat ‘funest is voor hun persoonlijke ontwikkeling’, aldus VeSte. En als studenten geen tijd meer hebben om vanuit een bestuur of commissie van een vereniging activiteiten te organiseren, dan wordt Wageningen een veel minder levendige stad, waarschuwt de studentenpartij in haar brief aan de bestuurders.

Bij studentensport- en muziekverenigingen ging Van Nispen eveneens persoonlijk langs om statements tegen de avondcolleges te verzamelen. Sportverenigingen lieten weten dat veel trainingen al vóór 20.00 uur beginnen en ook de koren en orkesten gaven aan dat hun leden vaak in de avonden repeteren.

Of er ook organisaties waren die niet tegen de avondcolleges waren? Van Nispen: ‘Een enkeling stond er neutraal in. En er waren ook besturen die geen statement hebben afgegeven. Maar van de zeventig organisaties die we gemaild hadden en waar we zijn langsgegaan, hebben we merendeels statements ontvangen tegen de avondcolleges.’

Het plan van de raad van bestuur om de collegetijden te verruimen moest de studentenraad vernemen uit de Resource. ‘Sinds het artikel Rector wil begin-van-de-avondcolleges heeft VeSte een proactieve rol aangenomen in de discussie over hoe de groei van studentenaantallen moet worden opgevangen. Het verzamelen van statements was de eerste stap. VeSte gaat door met lobbyen binnen de organisatie om de verruiming van collegetijden tegen te gaan’, aldus Van Nispen.

Re:acties 4

 • Yvonne

  Ik heb zelf in Nijmegen gestudeerd, met vroeg-in-de-avond colleges. Geen problemen mee gehad. Het voordeel was dat we 's ochtends ook vaak wat later begonnen, kun je dus ook later naar bed gaan (goed voor het verenigingsleven!).
  Hebben jullie ook bij andere studentensteden geïnformeerd?

  Reageer
 • kees

  Misschien ook een idee om langs docenten te gaan en te vragen of ze s avonds les willen geven

  Reageer
  • Gijs

   Zeer waarschijnlijk staan ze niet te springen, wat er ook voor zal zorgen dat het aantal avondcolleges beperkt zal blijven tot de minimum

  • student

   @Gijs net zoals de avondtentamens momenteel tot een minimum beperkt blijven? Op het moment dat avondcolleges toegestaan zijn, zullen minder alternatieven gezocht worden.

 • Lisa

  Wat een slechte excuses allemaal. Alsof je meteen elke avond tot 10 uur op school zit. Deze claims zijn nergens anders op gebaseerd dan op luiheid en de wil om te willen feesten. Je bent hier om te studeren, dus grow up.

  Reageer
  • anders denken

   Ook niet feestende studenten die gewoon ochtend mensen zijn, of 's avonds een bijbaan hebben staan hier niet om te springen... en alle medewerkers die het gebouw open moeten houden lijkt mij ook niet fijn als je gewoon een familie thuis hebt zitten

 • Gijs

  Veste is er bij jullie bekend hoeveel geld het de Wageningen UR zou schelen op het moment dat avondcolleges worden ingevoerd, nu en op langere termijn? Is er bekend om hoeveel colleges het jaarlijks zou gaan? Is er bekend om welke college het precies gaat? Zijn er alternatieven, en zijn die bij jullie bekend?

  Zo nee dan is deze rondgang natuurlijk de reinste stemmingmakerij. Ik zou verwacht dat Veste en andere studentenpartijen er alles aan doen om alle informatie boven tafel te krijgen en op basis daarvan hun standpunt vormen. Tot slot, ik verwacht dat de rector een brief waarmee gedreigd wordt met depressie (of, funest voor persoonlijke ontwikkeling) niet snel serieus neemt, ik kan me niet voorstellen dat deze stelling ook maar ergens op gebaseerd is.

  Reageer
  • fret

   mijn woorden


Re:ageer