Student - 27 juli 2016

Studenten trakteren op insectenijs

tekst:
Vincent Koperdraat
4

Durf jij het aan ijs te proeven waar insecten in verwerkt zitten? Aanstaande zaterdag kan dat bij een ijssalon in Wageningen. Het bedrijf achter dit ijsje, Tiny Foods, is opgericht door drie Wageningse studenten.

Wie denkt hele stukken insect te vinden in het ijsje komt bedrogen uit. Het gaat volgens ijsmaker Antonio Mulder, die werd gevraagd om een recept te bedenken, om poeder gemaakt van krekels. 'De smaak gaat een beetje richting noten-caramel. Ik ben benieuwd naar de reactie van mensen die het proeven. Ik niet dat het een vast onderdeel van ons assortiment gaat worden, maar je weet het nooit.'

Het bedrijf Tiny Foods is verantwoordelijk voor het bedenken van het concept. De oprichters willen het eten van insecten bekender maken onder een groot publiek. Het doel is om 1 miljoen mensen te bereiken met die boodschap binnen 2 jaar.

Volgens Rens Stokman, één van de oprichters, is het insectenijsje een middel om dat doel te bereiken. 'We zoeken laagdrempelige evenementen om mensen insecten te laten proeven. De samenwerking met IJssalon Antonio is daar een mooi voorbeeld van'.

Stokman staat zaterdag samen met zijn 2 compagnons van Tiny Foods bij de ijssalon in het centrum van Wageningen. Daar gaat hij uitleg geven over het eten van insecten en om vragen te beantwoorden.

Eerdere berichten over Rens Stokman:

Re:acties 4

  • wetenschapper

    je eet al dagelijks "dode beestjes" in allerlei producten waar je waarschijnlijjk geen besef van hebt. Gelatine in snoep (dood varken), schildluizen in rode M&Ms of aardbeienyoghurt, wjin of appelsap geklaard met vislijm (gedroogde zwemblazen van vissen). Het idee is niet dat mensen het ijs eten om de insecten die erin zitten, maar dat insecten een goed bestanddeel van een lekker ijs kan zijn.

    Reageer
    • wetenschapper

      (dit was een reactie op een commentaar van "waarom????")

  • Tijs

    Goed initiatief. De eiwitten van insecten dienen, neem ik aan, ter vervanging van de melkeiwitten. Insecteneiwitten kunnen over het algemeen met minder belasting van het milieu worden geproduceerd. Door het gebruik ipv melk is een verduurzamingslag te maken. Misschien goed om ook eens op het Plein van Den Haag en op de Dam in Amsterdam met deze ijsjes te gaan staan. Ik ga er wel van uit dat ze gewoon lekker smaken. Klopt dat?

    Reageer
    • bronnetje

      Insecteneiwitten kunnen over het algemeen met minder belasting van het milieu worden geproduceerd.

      Ik ken deze claim al wel bij vlees, maar nu blijkbaar ook bij melk.

      bronnetje?

    • wetenschapper

      @ bronnetje:
      zie o.a. Ooninx en de Boer (2012) ( http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0051145 )

  • geknutsel

    dat geknutsel met voedsel wordt steeds gekker.

    Reageer
  • waarom????

    Gekke vraag misschien, maar WAAROM??? Waarom zou je in hemelsnaam dooie beestjes in je ijs willen hebben? Dat heeft toch niets te maken met waarom mensen graag een ijsje eten?

    Reageer
    • wetenschapper

      je eet al dagelijks "dode beestjes" in allerlei producten waar je waarschijnlijjk geen besef van hebt. Gelatine in snoep (dood varken), schildluizen in rode M&Ms of aardbeienyoghurt, wjin of appelsap geklaard met vislijm (gedroogde zwemblazen van vissen). Het idee is niet dat mensen het ijs eten om de insecten die erin zitten, maar dat insecten een goed bestanddeel van een lekker ijs kan zijn.


Re:ageer