Student - 19 mei 2016

Studenten protesteren tegen avondcolleges

tekst:
Rob Ramaker
7

Een kleine honderd studenten hebben zich tijdens de lunchpauze verzameld om te protesteren tegen de mogelijke invoering van avondcolleges aan Wageningen University. De maatregel zou ten koste gaan van het Wageningse studentenleven.

Het protest wordt georganiseerd door de Nieuwe Universiteit (DNU) Wageningen in samenwerking met sport-, studie-, en gezelligheidsverenigingen, plus culturele en internationale clubs. De studentenraad is niet betrokken bij de organisatie maar benadrukt dat het ‘goed is dat studenten zich nu uitspreken en de discussie niet alleen meer gaat tussen raad van bestuur en studentenraad’.

De actievoerders waarschuwen voor de gevolgen van een eventuele invoer. ‘We verwachten dat deze een grote impact zullen hebben op het studentenleven’, zegt Aart-Jan van der Glind, woordvoerder van het protest (Van der Glind werkt tevens als freelance fotograaf voor Resource). Zo zou het moeilijker worden activiteiten te organiseren, en kunnen studenten die niet langer een basisbeurs krijgen in de knel komen met bijvoorbeeld bijbanen.

Wageningen University lanceerde het idee voor avondcolleges afgelopen oktober. Dit middel moet de groeiende studentenaantallen opvangen. Rector Mol ziet weinig in verdere investeringen in nieuwbouw omdat deze te langzaam zijn om de huidige groei op te vangen. Bovendien wijzen demografische trends er op dat het aantal studenten op langere termijn weer gaat krimpen. Wel wordt een deel van de Dreijen komend collegejaar gebruikt voor onderwijs.

We verwachten dat deze een grote impact zullen hebben op het studentenleven
Aart-Jan van der Glind, woordvoerder van de actievoerders

De universiteit wil komend collegejaar gaan experimenteren met onderwijs in de avonduren. In periode 1 en 2 volgt een deel van de studenten onderwijs tussen half zeven en negen uur ’s avonds. Van der Glind is tegen deze proef. Hij vreest dat deze wordt gebruikt om sluipenderwijs avondcolleges in te voeren. ‘Ook kan de raad van bestuur invloed uitoefenen zodat uit de evaluatie geen realistisch beeld komt van de impact van avondcolleges.’

De studentenraad is niet categorisch tegen een proef. ‘We zijn wel tegen een proef voor alleen avondcolleges’,  zegt Bram Kerssemakers namens de raad. De studentvertegenwoordigers willen dat ook alternatieve oplossingen worden onderzocht; Denk aan efficiëntere roostering, en verder gebruik van ruimte op de Dreijen. De raadsleden verwachten zelf dat de capaciteitsproblemen hiermee zijn op te lossen.

De studentenraad heeft geen instemmingrecht op de proef, maar blijft hierover in gesprek met de universiteit.

UPDATE: de groep zwol uiteindelijk aan tot ruim 200 mensen.

Re:acties 7

 • Oud-student die in de avond ook weleens college had

  Ideeën voor bijbaantjes in de ochtend, even een inventarisatie van het bovenstaande met aanvullingen:
  - Vakken vullen bij de supermarkt, vòòr openingstijd
  - Ontbijt verzorgen in verzorgingstehuizen
  - Kranten / Post / Pakketjes bezorgen
  - Schoonmaakdienst
  - Vuilnisophaaldienst
  - Ochtenddienst in de zorgsector

  En dan des avonds lekker naar college. Overdag zijn er meer uren beschikbaar dan 's avonds!

  Reageer
 • Willem

  Ga kranten bezorgen ofzo. Denk in oplossingen. Ontbijten serveren in een bejaardentehuis. En ja ik studeer hier. Hele kleine biologische dingetjes. Al ruim drie jaar.

  Reageer
  • Jessica

   Me dunkt dat het ontbijt in een bejaardentehuis niet voor 8:15 al compleet uitgeserveerd is. En ik denk ook niet dat er genoeg krantenwijken zijn voor alle Wageningse studenten. Daarnaast ben ik benieuwd naar je oplossing voor studenten die een teamsport beoefenen of bij een orkest zitten?

 • AnanasMango

  Mijn probleem is meer dat de avonduren en weekenden het enige is om nog te werken om je studie te bekostigen. Werkgevers nemen al niet veel mensen aan, laat staan als je geen betrouwbaar rooster hebt/vast inzetbaar bent. Zij gaan zich echt niet aanpassen omdat jij als student opeens in de avonduren niet meer kan werken... een rooster dat per periode (6x per jaar) veranderd. Voor jou 100 anderen. Studiefinancieering is gestopt en dus kom je zo in een negatieve spiraal te recht en wordt studeren alleen maar nog voor de rijkere klasse. Een weekendbaantje behoord dan tot een van de mogelijkheden. Echter een mens kan geen 7 dagen in de week van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat werken en dus wordt er vaak uitgeweken naar een zaterdag + een doordeweekse avond. Daarnaast is sport en zelfontwikkeling ook erg belangrijk, en (sport)clubs zijn voornamelijk in de avonduren. Daarnaast wil je zo ook af en toe je familie zien in het weekend, die vaak verder weg wonen dan je studentenstad, welke weer invloed heeft op het werk wat je wel/niet kan doen in het weekend.

  Een student wordt dan ook erg beperkt als de avondcolleges doorgaan.

  Andere universiteiten doen trouwens al aan avondcolleges. Het verschil echter met Wageningen is dat er in Wageingen veel meer contacturen zijn. Dat is een van de redenen waarom Wageningse studenten hard(er) getroffen worden als de avondcolleges ingevoerd gaat worden.

  Reageer
  • Waarom nu al werken? Je mag nog 45 jaar!

   De lijn van de overheid is dat de kosten van je studie gedragen worden door: 1. de bijdrage van je ouders 2. jezelf, in de vorm van een lening en 3. eventuele aanvullende beurs die gefinancierd wordt door de overheid. Een studie is fulltime en vanuit dat oogpunt wordt er dan ook geen rekening gehouden met bijbaantjes (plus er zijn diverse onderzoeken die aantonen dat een bijbaantje een negatief effect heeft op je studiesucces). Voor ieder uurtje dat je nu werkt krijg je €10~15, later verdien je een veelvoud en betaal je die schuld veel sneller af (met enige discipline).

  • AnanasMango

   Er zijn studenten, waaronder ik, waarbij de ouders niet kunnen bijspringen. Vandaar werken. Je moet immers ook eten naast je studie

  • Jessica

   Als je een baan krijgt na je studie ja... Lijkt me een hele gezonde instelling om een lening te willen vermijden, ook al komt die met hele gunstige voorwaarden. Daarnaast zijn er zat studenten die van ouders niet of niet genoeg krijgen en ook geen recht hebben op aanvullende beurs, dus dan zul je toch een bijbaantje moeten nemen. Daarnaast zie ik niet wat er mis mee is om alvast wat werkervaring op te doen, met een bijbaantje krijg je vaardigheden die je anders misschien niet leert of veel later. Voor zover ik weet is het ook inderdaad in diezelfde lijn de overheid vindt dat studenten zelf geld in hun studie moeten stoppen, ook door te werken.

 • Student aan de WUR

  Je komt hier toch om te studeren? So what als je een keer in de avond college hebt. Als je zo nodig moet feesten en sporten en de studie ergens onder aan je lijstje staat kan je beter een tussenjaar nemen of helemaal niet gaan studeren.Voor de student die een gezonde balans wil tussen studeren en andere activiteiten is dat heus wel mogelijk, ook mét avondcolleges.

  Reageer
  • Kappen met janken

   Helemaal mee eens, ik erger me behoorlijk aan de groep nee-roepers die zich niet verdiept in het probleem en zijn mening bij voorbaat al klaar heeft liggen, weinig academisch in mijn ogen. Daarnaast heb ik nog geen enkel reëel alternatief langs zien komen. De Juneshoff wordt overdag voorbereid op de voorstelling van 's avonds, en er zijn geen tafels om je aantekeningen op te maken. Digitalisering wordt al groots op ingezet maar dit heeft tijd nodig, een vak is niet van het ene op het andere moment een online course en hier moet de kwaliteit leidend zijn. Tot slot het openhouden van de Dreijen, ik geloof de stelling wel dat dit veel kosten met zich mee zal brengen en dat hier ook niet de benodigde zalen zijn die juist nu het probleem zijn.

   De verwachtingen zijn nu dat studenten max 2 keer per jaar een avond vak hebben, en er zullen nog altijd veel studenten zijn die hier niets van merken. Het aantal uren dat je hebt blijft hetzelfde, dus in de avond een keertje college overdag eentje minder.

   Kortom, verdiep je in de zaken en wees realistisch.

  • Realist

   @ "kappen met janken"

   Het is vrij evident dat je dit schrijft met een dubbele agenda. Je bent duidelijk geen student, maar of undercover RvB of iemand die anderszins baat heeft bij deze zeer ongezonde plannen.

   Al je gezwets over feiten... het enige feit is dat de RvB het verprutst heeft door niet genoeg onderwijsruimte en pesoneel beschikbaar te hebben voor haar studenten. Dit behoort tot hun kerntaak en die hebben ze verzaakt.
   Dat dit simpel wordt doorgeschoven naar de studenten, die mede hun salaris betalen (ja ja, ik weet wel dat het maar een klein deel is omdat het Rijk de rest betaalt), is ronduit schandalig. Dit is het zelfde verderfelijke gedrag dat de NS laat zien omdat ze gefaald hebben treinen op tijd te kopen: dan jagen we toch lekker de studenten de trein uit?

   Als je dit zou verdedigen als student, ben je niet goed wijs.
   Daarom ook: vertel eens even wat je echte agenda is.

  • Kappen met janken

   @ Realist

   Het maakt niet uit of er fouten zijn gemaakt of niet we zitten nu in deze situatie (ik ben niet van mening dat er fouten zijn gemaakt). Verder kom je niet echt met bronnen (College van toezicht zou er iets over geschreven moeten hebben, of andere bronnen) en de link met salaris leg ik niet. Stel ze krijgen allemaal teveel salaris hoeveel zou dit dan zijn? Doe eens gek en zeg dat het €2~3mln is over een periode van 5 jaar, daarvan koop je geen gebouw, daarvan kan je dit probleem niet oplossen. Dus graag zie ik een reactie tegemoetkomen met echte argumenten en feiten.

  • Realist

   @ Kappen met janken

   Ja, je kunt wel met droge ogen stellen dat er geen fouten zijn gemaakt op het moment dat de uni gebouwen en onderwijspersoneel tekort heeft, maar als je dat vol blijft houden, zijn we vrees ik uitgepraat. Ik ga graag de discussie aan maar dan wel obv redelijkheid en logica.
   Ik stel dus vast dat de RvB zeer nalatig is geweest aangezien de jaarlijkse groei van studentenaantallen al tijden constant is en goed voorspeld kon worden.
   Nu zitten we dus inderdaad met de gebakken peren (daar zijn we het gelukkig over eens).

   Oplossingen dienen wat mij betreft gezocht te worden in het bouwen/aankopen/huren van vastgoed waar onderwijs of anderszins activiteiten uitgevoerd kunnen worden die de bezettingsgraad van de huidige ruimtes zullen verlagen.

   De complete oplossing is echter tweeledig: er zal ook meer personeel aangetrokken moeten worden.

   Beide zaken kosten tijd en geld; dat realiseer ik me. Echter, de RvB wordt betaald (onder meer door collegegeld betalende studenten; snap je de link nu?) om zich dit óók te realiseren en hierop te anticiperen.

   Het lijkt mij zeer onredelijk om de gevolgen van het falen van RvB af te wentelen op de studenten. Zeker als gesteld kan worden -obv de demonstraties en zeer verdeelde reacties hier op deze site - dat heel veel studenten hier mordicus tegen zijn. Je kunt je dan ook afvragen of de Uni haar vrij professionele en aggressieve promotieactiviteiten al die tijd wel had moeten ondernemen als de hiermee binnengehaalde studenten vervolgens balen als een stekker van het beleid dat de RvB gaat voeren als gevolg van de verhoogde studentenaantallen!

   Misschien kun jij hier inhoudelijk op ingaan zonder kreten als "kappen met janken" en "echte feiten en argumenten". Argumenten die valide, maar jou niet zo welgevallig zijn, zijn namelijk nog steeds echte argumenten.

   Tenslotte is je bewering "Het maakt niet uit of er fouten zijn gemaakt of niet; we zitten nu in deze situatie" uitermate vreemd en kort door de bocht in mijn opinie. Als we in Nederland altijd zo laconiek met verantwoordelijkheid voor problemen om zouden gaan, dan was het land een complete puinhoop geweest.

 • studentenleven

  Tja, lastig probleem. Kom je hier om te studeren of voor het studentenleven?

  Reageer
  • Man man man

   Ook al geen student zie ik.

 • van Oranje

  Willem, jammer dat jij niet inziet wat de impact van avondcolleges op het studentenleven in Wageningen zal zijn. Ik vraag me dan ook af of jij überhaupt wel een student bent, want iedere studie-,studenten-sport vereniging zal van deze invoering de nodige nadelen ondervinden.

  Reageer
  • Sjaak Sneuneus

   Dus als je een eigen mening hebt dan ben je geen student?

  • AnanasMango

   Mijn probleem is meer dat de avonduren en weekenden het enige is om nog te werken om je studie te bekostigen. Werkgevers nemen al niet veel mensen aan, laat staan als je geen betrouwbaar rooster hebt/vast inzetbaar bent. Zij gaan zich echt niet aanpassen omdat jij als student opeens in de avonduren niet meer kan werken... een rooster dat per periode (6x per jaar) veranderd. Voor jou 100 anderen. Studiefinancieering is gestopt en dus kom je zo in een negatieve spiraal te recht en wordt studeren alleen maar nog voor de rijkere klasse. Een weekendbaantje behoord dan tot een van de mogelijkheden. Echter een mens kan geen 7 dagen in de week van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat werken en dus wordt er vaak uitgeweken naar een zaterdag + een doordeweekse avond. Daarnaast is sport en zelfontwikkeling ook erg belangrijk, en (sport)clubs zijn voornamelijk in de avonduren. Daarnaast wil je zo ook af en toe je familie zien in het weekend, die vaak verder weg wonen dan je studentenstad, welke weer invloed heeft op het werk wat je wel/niet kan doen in het weekend.

   Een student wordt dan ook erg beperkt als de avondcolleges doorgaan.

   Andere universiteiten doen trouwens al aan avondcolleges. Het verschil echter met Wageningen is dat er in Wageingen veel meer contacturen zijn. Dat is een van de redenen waarom Wageningse studenten hard(er) getroffen worden als de avondcolleges ingevoerd gaat worden.

  • AnanasMango

   Overigens was mijn reactie hierboven geen reactie op jou, maar een algemene reactie op het bericht... mijn excusses hiervoor

 • Willem

  Wat een suffe bijeenkomst. Beetje gillen omdat je straks te laat bent voor het avondeten. Lage opkomst is als verwacht. Links gezwets

  Reageer
  • Bah

   Inderdaad links gezwets!


Re:ageer