Student - 12 oktober 2017

tekst:
Hoger Onderwijs Persbureau,Linda van der Nat
2

De nieuwe regering mag dan meer geld willen besteden aan technische studies, de toezeggingen zijn nog weinig concreet. Dit vinden de studentenraad en de studentenvakbond SAW.

Samen met de studentvertegenwoordigers van de TU's van Delft, Eindhoven en Twente stuurden ze een brief aan VVD, D66, CDA en ChristenUnie. De studenten willen boter bij de vis, stellen ze.

De vier technische universiteiten voerden het afgelopen jaar extra studentenstops in omdat ze de instroom van nieuwe studenten naar eigen zeggen nauwelijks meer aankunnen. Het nieuwe kabinet wil, ten koste van andere opleidingen, de bekostigingssystematiek herzien, 'met specifieke aandacht voor technische opleidingen', aldus het nieuwe regeerakkoord.

Maar er staan nog geen bedragen in, aldus Bregje de Regt, voorzitter van de Wageningse studentenraad. Volgens de studentenvertegenwoordigers ontstaat er zo onzekerheid, waardoor het goed mogelijk is dat de TU’s de numerus fixus-opleidingen gaan handhaven of zelfs uitbreiden. De Regt: 'De nieuwe regering zegt dat ze technische opleidingen belangrijk en mooi vindt, maar ze zegt vervolgens niet dat er geld bijkomt. En dat zouden we wel graag willen zien.'

Samen met het Interstedelijk Studenten Overleg vragen ze de coalitie om een concrete toezegging. Het geld dat volgend jaar vrijkomt door de afschaffing van de basisbeurs is volgens hen niet voldoende. Ze willen een 'structurele bijdrage bovenop de huidige onderwijsbegroting'.

Anders blijven de collegezalen, practicumruimtes, fietsenstallingen en bibliotheken overvol en wordt de werkdruk van docenten te hoog, waarschuwen de studenten. De Regt: 'Wageningen staat bekend om de gunstige docent-student ratio. Die kwaliteit van onderwijs staat onder druk als er geen geld wordt geïnvesteerd in technisch onderwijs.'

Meer hierover:

Re:acties 2

• regeerakkoord

Leuk dat SAW en de studentenraad zich hier druk over maken. Maar in principe is dit toch het idee van beleid? Dat wordt met opzet relatief vaag gehouden om zo een slag om de arm te houden met de invulling. Tegelijkertijd is extra geld niet de oplossing voor alles. Laat de universiteit eerst maar eens hervormen om zo het geld beter en efficiënter te gebruiken.
    Overigens ben ik ook benieuwd naar de reacties van SAW en de studentenraad op het voornemen van het nieuwe kabinet om internationalisering aan banden te leggen, of staat dat ook te vaag omschreven in het regeerakkoord?

• Henk

Ik denk dat Rutte nu denkt: shit man, de SR van de WUR vindt m'n regeerakkoord niet prima. Wat een onzin dat de SR überhaupt wordt gevraagd hier iets van te vinden.