Nieuws - 28 januari 2020

Student Challenge-bezoek aan China uitgesteld vanwege coronavirus

tekst:
Luuk Zegers

Voor de door WUR georganiseerde Urban Greenhouse Challenge (UGC) moeten deelnemende studententeams een ontwerp maken voor professionele voedselproductie in de Chinese stad Dongguan. In februari stond een locatiebezoek gepland, maar dat is vanwege het coronavirus voorlopig uitgesteld.

Rector magnificus Arthur Mol van Wageningen bij de kick-off van de Urban Greenhouse Challenge. © Guy Ackermans

Dat laat Marta Eggers, een van de organisatoren van de UGC, weten. ‘We hebben het locatiebezoek met ten minste één maand uitgesteld. Als de situatie in China verbetert, willen we het alsnog laten doorgaan.’

De UGC is bedoeld om de potentie van urban agriculture uit te diepen, te kijken welke innovaties mogelijk zijn en daar dan realiseerbare concepten van te maken. In totaal schreven 53 multidisciplinaire studententeams van universiteiten over de hele wereld zich in voor de tweede editie van deze Challenge. Na de eerste selectie zijn er nu twintig teams over. Een delegatie met daarin één of twee vertegenwoordigers van elk team zou in februari naar Dongguan afreizen om gegevens te verzamelen.

Alternatief plan
‘We houden de situatie in China goed in de gaten’, vertelt Eggers. ‘De teams horen uiterlijk op 24 februari of het locatiebezoek doorgaat en zo ja, wanneer. Als de situatie veilig is, hopen we het bezoek te plannen in de week van 30 maart. En als het niet veilig is om eind maart naar China te gaan, zullen we met een alternatief plan komen.’

In mei wordt bekendgemaakt welke tien teams deelnemen aan de finale van de Urban Greenhouse Challenge. Die vindt plaats op 23 juni.

Open Bajes
In 2018 werd de eerste Urban Greenhouse Challenge georganiseerd. Studententeams moesten toen een plan maken om een toren van de Bijlmerbajes om te vormen tot een stadskas. Het Wageningse team GreenWURks won de Challenge met hun design Open Bajes (video).

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan

Lees meer: