Nieuws - 17 juli 2020

Streetart op muur WUR-IJmuiden

tekst:
Roelof Kleis

Het gebouw van Marine Research in IJmuiden krijgt een forse muurschildering. Het werk is onderdeel van de route Kantje Pikken.

© Bier en Brood

Kantje Pikken staat in IJmuiden voor naar de haven gaan om een visje te eten. Dat rondje wordt nu fraaier gemaakt met een serie muurschilderingen. Een van de eerste van die kunstwerken komt op een muur van het pand van Wageningen Marine Research. Het gaat om een fors werk van twaalf bij twee meter op de omheiningsmuur van het pand. Vanaf de rotonde van de drukke doorgaande Dokweg is het werk niet te missen.  

Bier en Brood
Voor het ontwerp en de uitvoering is het befaamde Rotterdamse kunstenaarsduo Bier en Brood aangetrokken. Het kunstduo is gespecialiseerd in muurschilderingen en won in 2018 de Street Art Awards Benelux. Het gekozen ontwerp op de muur van Marine Research is een compositie waarin havenattributen als palen, stalen kettingen en ankers de boventoon voeren. En alles in zwartwit, het handelsmerk van Bier en Brood.

Het volledige ontwerp voor de muur
Het volledige ontwerp voor de muur

Rauwe Loper
Kantje Pikken is een project dat onderdeel uitmaakt van het masterplan De Rauwe Loper. Onder die naam is de gemeente Velsen bezig het smoel van IJmuiden meer kleur te geven. Drie bestaande routes naar de kust, de entree van IJmuiden, worden onder meer met straatmeubilair en kunst opgeleukt. Kantje Pikken markeert de tien kilometer lange route langs het water van het centrum naar IJmuiden aan Zee.

De Rauwe Loper wil vooral het rauwe karakter van de havenstad benadrukken. De muurschildering wordt in de tweede helft van augustus aangebracht. WMR is van plan een time-lapse opname van het werken aan het schilderij te maken, zegt woordvoerder Cecile Leuverink.