Student - 6 december 2019

Past Unilever wel bij Wageningen?

tekst:
Coretta Jongeling
1

Op de dag van de feestelijke opening van het splinternieuwe gebouw van Unilever klonk ook kritiek op deze nieuwkomer op de campus. Terwijl Boerengroep en Otherwise een discussiebijeenkomst organiseerden, liet Extinction Rebellion via een flashmob van zich horen.

De flashmob van de Wageningse tak van Extinction Rebellion. foto: Coretta Jongeling

Veel studenten maken zich zorgen over de intensieve samenwerking tussen Wageningen Universiteit en grote multinationals als Unilever. Kan de universiteit onafhankelijk blijven, als veel van het onderzoek wordt gefinancierd door dit soort bedrijven? Het ontwerp van het nieuwe Unilevergebouw zou ‘veel transparantie’ uitstralen, maar tijdens de discussiebijeenkomst van Boerengroep en Otherwise, die een kleine honderd studenten trekt, overheerst het gevoel is dat die openheid ver te zoeken is. Ook het feit dat Louise Fresco lange tijd een nevenfunctie had bij Unilever, blijkt niet geruststellend.

Discussiepunt
De duurzaamheid van Unilever is een ander belangrijk discussiepunt. Zo is Unilever wereldwijd een van de grootste afnemers van palmolie, een product dat niet bepaald bekend staat als duurzaam. En hoe zit het met de claim van het bedrijf dat het zijn winst gaat verdubbelen en tegelijk de CO2-uitstoot kan halveren? Unilever opereert niet duurzamer dan zijn concurrenten, volgens de discussieleider. Gaat de samenwerking met de universiteit daar iets aan veranderen?

Wel of geen goed teken?
‘Juist een groot bedrijf als Unilever kan een koploper zijn op het gebied van duurzaamheid, zij hebben het geld voor innovaties. Consumenten vragen steeds meer om duurzame producten, ze zullen daarin mee moeten gaan,’ zegt iemand in de zaal. Of juist niet? ‘Verandering gaat veel te traag bij dit soort bedrijven, de universiteit kan beter samenwerken met kleine innovatieve bedrijven,’ komt de tegenwerping. ‘Misschien is het juist wel een goed teken dat Unilever hierheen is gekomen. Hier kunnen ze de nieuwste kennis over duurzaamheid opdoen,’ zegt een ander hoopvol.

In gesprek gaan
Helaas is er niemand van Unilever in de zaal om in te gaan op de vragen. Volgens mede-organisator Samira van de Loo van Otherwise waren ze welkom, maar waarschijnlijk te druk met het openingsfeest dat aan het begin van de middag plaatsvindt. ‘Maar we gaan graag een andere keer met ze in gesprek.’

Money, money, money
Tijdens de opening doet de Wageningse tak van Extinction Rebellion, gekleed in labjassen met logo’s van Unilever, een flashmob. Op Abba’s ‘Money money money’ gooien ze met denkbeeldige bankbiljetten, terwijl de ruim aanwezige politie in de regen toekijkt. De koning en de burgemeester, de eregasten van vandaag, lijken niet onder de indruk van dit welkomstcomité en verdwijnen snel naar binnen.

Naast Unilever ging de discussiebijeenkomst óók over een ander zorgpunt van de studenten: de gestage uitbreiding van de campus. Wat voor effect heeft dat op de stad Wageningen? Er is veel bezorgdheid over toenemende verkeersdrukte, verdwijnende natuur en het gebrek aan betaalbare woningen. En is Wageningen niet méér dan alleen maar de universiteit?

Re:acties 1

• David de Winter

"De Koning en de burgemeester, eregasten van vandaag, lijken niet onder de indruk van dit welkomstcomite en verdwijnen snel naar binnen" is de reinste geschiedvervalsing.

Enige reden daarvoor was de protocolstick die, gegoten in malafide contracten tussen deze industrie en universiteit, onze hoogwaardigheidsbekeleders verbood om contact te maken met echte mensen, echte studenten.

Vanuit mijn zicht en empatisch vermogen was de koning hier zichtbaar betreurd over.

Zoals wel vaker gebeurd op campus ; wordt met de komst van Unilever korte termijnswinst voor weinigen uitgewisselt voor wetenschappelijke realiteitszin. De koning heeft dat inmiddels ook wel door. Net als de burgemeester. Zij wachten gewoon op hun kans, zich hier binnenkort over uit te spreken.

Al met al, weer slecht verslaggegeving van de Resource dit....

pfff, om moe van te worden af en toe. Deze propogandakrant.

Reageer

resource_wageningenur_nl_forum_reactions_wrapper for object 42 of type wm_language nl_gx_webmanager_cms_core_implementation_languageimpl 1

• Prof. K.

A good match for Fresco, definitively a person to avoid in science if one wants to keep some kind of integrity.