Nieuws - 8 mei 2020

Op jacht naar goed nieuws in crisistijd

tekst:
Coretta Jongeling

Het nieuws volgen was nooit een feestje, maar sinds corona om de hoek kwam kijken is het wel erg treurig allemaal, vond studente Emma de Brabander. Toch gebeuren er ook mooie dingen. Daarom startte Emma samen met anderen een website voor positief coronanieuws.

‘Veel mensen verdrinken in al het negatieve nieuws’, vertelt Emma, derdejaars Voeding en Gezondheid. ‘Er zijn ook positieve berichten natuurlijk, maar die vallen een beetje weg. En dat is zonde, want het is juist leuk positief nieuws aandacht te geven, dat zorgt voor een goed gevoel.’ Geen overbodige luxe, recente cijfers van het Trimbos-instituut wijzen uit dat een derde van de Nederlanders meer psychische klachten, zoals depressieve gevoelens, ervaart dan voor de coronacrisis.

Een Duits biermerk geeft 2600 liter bier gratis weg omdat het anders het afvoerputje in zou gaan, er sterven veel minder egels dan normaal doordat er minder verkeer is, en in Alkmaar leerde een coronapatiënt het personeel salsadansen. Zomaar een greep uit het goede nieuws.

Social media

Emma kwam op het idee om goed nieuws te gaan verzamelen door een oproep op LinkedIn. ‘Ik ken de initiatiefnemer niet persoonlijk, maar dat is de kracht en het leuke van social media. Binnen een paar dagen hadden we een team van zeven ‘goednieuws-verzamelaars’, en was de website Pocon (positief coronanieuws) in de lucht. Ondertussen is er ook een facebookpagina.’ Het team struint elke dag het internet af om een selectie te maken uit het nieuwsaanbod van kranten en sites zoals de NOS. De leukste berichten worden geselecteerd en komen online in verschillende categorieën, zoals zorg, of milieu. ‘Ik hield tijd over doordat zoveel dingen niet doorgaan, en vond dit een nuttig initiatief.

‘Het was erg de vraag hoe het zou lopen. Zijn mensen hier in geïnteresseerd? Gelukkig krijgen we veel enthousiaste reacties. Het doet me zelf ook goed. Het bericht over een clown die op een steiger was geklommen om bejaarden op te vrolijken vond ik bijvoorbeeld echt leuk. Maar ook rond Koningsdag waren er veel leuke initiatieven, zoals buren die samen hun voortuinen gingen versieren. Ik vind het mooi om te zien hoe mensen er het beste van maken. Deze crisis brengt ook mooie dingen.’