Student - 10 augustus 2018

Kamernood slaat keihard toe

tekst:
Roelof Kleis
10

Honderden studenten zullen komend studiejaar geen kamer vinden. Dat tekort loopt een jaar later op tot meer dan vijfhonderd kamers. Dat blijkt uit de prognose van gemeente, studentenhuisvester Idealis en de universiteit en de jongste ontwikkelingen op de kamermarkt.

De Mouterij aan de Churchillweg is voorlopig het laatste nieuwbouwproject voor studentenhuisvesting. © Roelof Kleis

Oorzaak van de kamermalaise is de aanhoudende groei van het aantal studenten. De jongste prognose gaat ervan uit dat er over vijf jaar (studiejaar 2022-2023) iets meer dan 15.000 studenten aan Wageningen Universiteit studeren. Dat zijn er ruim 3.000 (een kwart) meer dan
nu.

Achterhaald
Om al die studenten te huisvesten zijn er over vijf jaar 2650 extra kamers nodig. Voor de opvang van een groot deel van die groei zijn al plannen gemaakt, in ontwikkeling en/of uitvoering. Maar dat is niet genoeg. Ook al worden alle geplande en voorziene projecten gebouwd, dan nog loopt het tekort volgens de prognose de komende jaren flink op. Bovendien is die prognose nu al achterhaald.

Zo blijken bij navraag de 250 kamers die in het WICC (voormalig Hof van Wageningen) zouden worden gerealiseerd niet door te gaan. De plannen zijn gewijzigd, laat de nieuwe directeur Stef de Groot weten. ‘De bovenste twee etages zijn verbouwd tot long-stay-faciliteit. Per 1 september trekken daar voor vijf maanden andere gasten in.’ De etage op de begane grond wordt mogelijk daarna verbouwd voor studenten. Maar of en wanneer is nog onduidelijk.

Scheikundegebouw.jpg

Scheikundegebouw
In september komen wel 237 kamers beschikbaar in het voormalige Scheikundegebouw op De Dreijen. Een maand later wordt de Mouterij (Idealis, 176 kamers) opgeleverd. Maar dat is samen onvoldoende om de nood te lenigen. Honderden studenten zullen komend studiejaar geen kamer vinden in Wageningen, zoveel is nu al duidelijk. En het studiejaar 2019-2020 wordt het nog erger.

Weliswaar komen er in dat jaar kamers bij (128 kamers op de plek van de voormalige garage Kirpestein en 310 kamers op Kortenoord), maar de oplevering is pas in het voorjaar van 2020 voorzien. Het kamertekort zal tegen die tijd ver boven de 500 kamers bedragen. Afhankelijk uiteraard van de juistheid van de voorspelde groei van het aantal studenten.

Engelstalig
Studeren in Wageningen blijft volgens de universiteit onverminderd populair. Zowel bij de instroom van eerstejaars VWO’ers als internationale masterstudenten rekent de universiteit de komende drie jaar nog op een groei van jaarlijks 5 procent. Daarna neemt die groei iets af. Daar staat tegenover dat vanaf dit studiejaar ook vijf Engelstalige bacheloropleidingen
starten.

De pilot met Engelstalige bachelorstudies zal naar schatting zorgen voor een extra instroom van 150 internationale eerstejaars. De omvang van die extra instroom wordt volgende week bekendgemaakt. De voorspelde groei leidt zoals gezegd tot een groei naar meer dan 15.000 studenten in 2022. Een kwart daarvan (3550 studenten) is internationaal.

Re:acties 10

 • zie ook

  Zie ook https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/student-in-wageningen-maar-nog-geen-kamer-neem-een-tentje-mee-leuker-dan-slapen-in-een-kille-sporthal-~bdaa3f58/

  Reageer
 • Ries

  Naast de plaza is toch genoeg ruimte voor 500 kamers , alleen hoger de lucht in !

  Reageer
 • Anoniemwantjemaghetnietzeggen

  De universiteit heeft lak aan het feit dat er kamernood is en gaat onverminderd door met het promoten van haar studies. Online stikt het van de reclame voor de universiteit. Om nog meer studenten te kunnen onderwijzen gaan de bachelorstudies op het Engels over. De raad van bestuur heeft oogkappen op en zet vol in op groei. Het is al jaren duidelijk dat kamernood een groot probleem zou gaan worden. Moge het duidelijk zijn dat de raad van bestuur dan wel gefaald heeft, of zich simpelweg niet interesseert voor de kamernood.

  Reageer
 • Kanttekening

  Tijdens mijn master heb ik veel samen gewerkt met internationale studenten. Dit hoort bij Wageningen Universiteit en maakt het studeren hier ook zo interessant. Toch heb ik mij bij sommige internationale studenten afgevraagd hoe zij zo ver zijn gekomen. Het niveau van Engels en/of het kennisniveau leek bij sommigen niet aan dezelfde minimum eisen te voldoen als bij de niet-internationale student. De universiteit verdient meer aan internationale studenten, en ik ben het er helemaal mee eens dat internationalen een kamerzekerheid krijgen. Echter, door dezelfde eisen te stellen aan internationale en niet-internationale studenten en in te grijpen wanneer blijkt dat een student niet mee kan komen (en dan bedoel ik niet lagere eisen stellen maar tijdig aangeven dat de betreffende student beter kan stoppen met de studie) houd je de kwaliteit van de universiteit hoog. Ook is er dan misschien minder kamernood.

  Reageer
  • Reële rover

   U dacht dat het de WUR om kwaliteit te doen is? De WUR is een bedrijf en dient winst te maken. Internationale studenten zijn zeer lucratief en dus altijd welkom. Dat bepaalde gevallen beter een hotelletje op Bali hadden kunnen beginnen, doet er niet toe zolang het voor de WUR geld oplevert.

  • werkendeStudent

   Hier ben ik het helemaal mee eens. Zie enorm veel verschil in kwaliteit en heb vaak vraagtekens hoe sommige studenten er door komen.
   Ook ben ik het eens met de urgentievoorrang voor internationale studenten, echter moet de WUR veel duidelijker communiceren naar deze studenten hoe lastig het is om woonruimte te vinden. Ze zullen vast waarschuwen, maar internationale studenten onderschatten toch nog hoeveel moeite het kost om een kamer te vinden. Ook Idealis kan hier duidelijk niets aan doen, want ze kunnen geen huisvesting uit hun mouw toveren. De verantwoordelijkheid ligt compleet bij de WUR. Helaas worden Nederlandse studenten hiiervan de dupe, de prijzen voor particuliere huur beginnen richting het prijsniveau van steden als Groningen en Eindhoven te gaan, alwaar de huisjesmelkers de markt domineren.

 • pietje

  Het aantal 1e jaars in de internationale opleidingen is dit jaar nog geen 50, dus die 150 is ver overdreven. Over een paar jaar misschien ?

  Reageer
 • Liesbeth

  @eenwijsman Klinkt als een plan

  Reageer
 • Een wijs man

  Misschien is een permanente AID camping een oplossing

  Reageer
 • mafkees

  Gelukkig mogen alle internationals rekenen op de kamergarantie en zijn het weer vooral de Nederlandse studenten die hieronder zullen lijden!!

  Reageer

Re:ageer