Nieuws - 28 augustus 2018

GreenWURks wint Student Challenge

tekst:
Luuk Zegers

Team GreenWURks heeft de Student Challenge 2018: Design the Ultimate Urban Greenhouse gewonnen. Hun design ‘Open Bajes’ was volgens de jury ‘gebalanceerd’, ‘allesomvattend’, en ‘zowel erfgoed als een icoon van de toekomst.’

© Luuk Zegers

In de finale, waarin 14 teams van universiteiten uit 6 verschillende landen hun ontwerp pitchten voor een jury, kwam GreenWURks als sterkste uit de strijd. De jury prees 'Open Bajes' (video) van GreenWURks ook omdat het team, meer dan andere teams, had nagedacht over de financiële haalbaarheid van het plan. In Open Bajes wordt high tech productie gecombineerd met de betrokkenheid van de omwonenden. Volgens GreenWURks is het innovatieve, circulaire en modulaire plantenproductiesysteem van Open Bajes in staat om alle 3000 nieuwe inwoners van het Bijlmerkwartier te voeden.

Greenhouse Challenge
De Greenhouse Challenge is het Wageningse antwoord op studentencompetities zoals de World Solar Challenge. De opdracht: ontwerp een zo duurzaam mogelijke stadskas die burgers betrekt bij de duurzame productie van gezonde voedingsmiddelen in een toren van de voormalige Bijlmerbajes. Daarbij staat de Bijlmerbajes model voor vergelijkbare plekken in de wereld: gebouwen in stedelijk gebied die een nieuwe bestemming krijgen.

Screenshot uit de artist impression van het winnende design Open Bajes. © GreenWURks

Student Challenge 2020: China
Arnold Bregt kondigde, nadat de winnaars hun prijs in ontvangst hadden genomen, aan dat de tweede Student Challenge in 2020 zal worden gehouden. De opdracht zal dan draaien om een nog te bepalen locatie in China. Rabobank kondigde aan om in de komende tien jaar bij twee van de vijf Student Challenges weer hoofdsponsor te zijn.

‘Het idee van deze Challenge is om de potentie van urban agriculture verder uit te diepen, te kijken welke innovaties er mogelijk zijn en daar dan realiseerbare concepten van maken’, legt coördinator Rio Pals uit. 'Een internationale, multidisciplinaire studentenwedstrijd waarbij de teams een totaalconcept voor een urban agriculture-project ontwikkelen.' Aan de wedstrijd deden studenten mee van zo’n 40 universiteiten uit 10 verschillende landen, verspreid over 24 teams.

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan

Lees meer: