Nieuws - 8 maart 2017

Column: Steun aan rechts

tekst:
Stijn van Gils

In heel mijn leven ben ik op de universiteit nog nooit een echt natuur-kritisch ecoloog tegengekomen. Waar ik ook kijk: iedereen is vóór extra biodiversiteit en meer natuurbescherming. Soms vraag ik mij wel eens af: is het niet raar dat juist wij onderzoeken hoe belangrijk biodiversiteit precies is?

Tuurlijk, we doen wel dingen met data en zo, maar 100 procent objectief kun je ons beslist niet noemen. Als iemand bijvoorbeeld een geval ontdekt waarbij biodiversiteit totaal onbelangrijk blijkt te zijn, klinkt onmiddellijk het commentaar dat de manier van meten fout was.

Ook op andere vlakken zijn wij homogeen. In onze wereld wordt GroenLinks volgende week waarschijnlijk de grootste partij, gevolgd door D66 en de Partij voor de Dieren. Nu zijn Wageningers natuurlijk lang niet allemaal ecoloog, maar veel gevarieerder wordt het ook niet. In 2012 haalde de PVV in Wageningen nog geen vijf procent van de stemmen. Links greep hier maar net naast een Kamermeerderheid. Voor de duidelijkheid: D66 heb ik niet eens als links gerekend.

Wij wetenschappers zijn gekleurd, wij hebben een scheef wereldbeeld en ons wereldbeeld beïnvloedt onze aanbevelingen.

Dus, laat ik maar gewoon toegeven: die VVD-politicus die vermoedde dat de wetenschap een (té) links bastion is, heeft gewoon gelijk. Wij wetenschappers zijn gekleurd, wij hebben een scheef wereldbeeld en ons wereldbeeld beïnvloedt onze aanbevelingen.

Dat is een probleem en ik vind dat we daar iets aan moeten doen. Diversiteit is belangrijk. En als we meer vrouwen en culturele diversiteit in de wetenschap willen, waarom dan niet meer politieke voorkeuren? Nu is alleen de vraag: hoe kunnen we rechts tot een academische carrière verleiden?

Welnu, ik denk dat ik het weet: met geld, veel geld. Daarom, politiek, stel ik voor om de salarissen van ons wetenschappers fors te verhogen. Nee, het is niet voor onszelf. Het is voor de emancipatie van rechts.

Meer columns van Stijn lezen?