Student - 2 oktober 2015

Campus definitief vleesarm op maandagen

tekst:
Rob Ramaker
6

De Wageningse campus wordt op maandagen definitief vleesarm. Green Office en de cateraars vinden de proef die afgelopen mei van start ging een succes.

Foto: De Dutch Weed Burger, een vegetarische hamburger op zeewierbasis / Lisette Kreischer

Het Green Office is blij dat Meatless Monday blijft bestaan. ‘We hebben veel reacties gehad’, zegt initiatiefnemer Anna Gelhausen van Green Office, ‘en die waren zowel positief als negatief.’ Uiteindelijk zag Gelhausen in een door Green Office enquête ruim genoeg enthousiasme onder studenten en medewerkers om door te gaan.

Ook de cateraars zijn te spreken over het initiatief. ‘Onze omzet is zelfs een beetje toegenomen’, zegt Ron Nagtegaal, catering manager bij Cormet dat de kantine van Forum uitbaat. Bovendien is Nagtegaal blij een steentje bij te kunnen dragen aan een duurzame wereld.  ‘We staan hier 100 procent achter.’ Cormet experimenteert daarom met hamburgers op basis van oesterzwammen en is in gesprek met de makers van de Dutch Weed Burger; een hamburger op basis van zeewier.

We hebben veel reacties gehad en die waren zowel positief als negatief.
Anna Gelhausen

Nagtegaal kreeg ook negatieve reacties op Meatless Monday. ‘Gasten hadden er met name bedenkingen bij dat ze gedwongen werden vegetarisch te eten’,  zegt Nagtegaal. In discussies maakte Nagtegaal direct duidelijk dat dit niet het geval was. De kantines zijn vleesarm maar bieden ook op maandag nog vleeskroketten en twee broodjes met vlees en vis. ‘Ik zou het zelf ook niet fijn vinden gedwongen te worden.’ Een initiatief in Nijmegen – waar de campus helemaal vleesvrij werd – zorgde eerder dit jaar zelfs voor landelijke ophef.

Meatless Monday betekent dat het aanbod in kantines op de Wageningse campus grotendeels vegetarisch is. Dit geldt voor de warme maaltijden en soep. Ook is er een ruime keuze aan vegetarische snacks. Wel blijft er altijd  de keuze uit broodjes met vlees en vis. Ook bleven de oer-Hollandse frikadel en kroket; deze zijn te populair om te schrappen.

Re:acties 6

 • Ella Vogels

  Ik wil gewoon vlees eten wanneer ik dat wil...niemand heeft daar ene mallemoer over te zeggen. Ik rij wel naar de tarthorst om extra vleeswaren te kopen en mijn brood extra te beleggen. Onzin allemaal..Niemand houdt me tegen...

  Reageer
  • Sneu

   Beetje sneu als je ego zo sterk afhangt van de vraag of je onbeperkt dierenlijk in je mond kan proppen.

  • Ella Vogelaar

   Mijn lunch vandaag WOENSDAG in Forum: een vissenlijk met frietjes en ravigottesaus en een Turkse Pizza met in mootjes gehakt varken. Wat een genot heeerlijk. Morgen neem ik een ander variant op DONDERDAG

 • *zucht*

  word moe van de slappe argumentatie wat betreft "keuzevrijheid beperking" en "zelf beslissen" zelfs "democratie" wordt erbij gesleept.
  Er is geen verbod, slechts een ander aanbod.

  Reageer
 • Stop de betutteling in de kantine van Wageningen University!

  Kom in actie en stop deze idioterie!

  https://www.facebook.com/Stop-de-betutteling-in-de-kantine-van-Wageningen-University-556294497879446/timeline/

  Reageer
 • henkdevries

  Wat wel interessant zou zijn is hoeveel koolstofdioxide, methaan, dierenlevens, brandstof, etc... er nou bespaard wordt met meatless monday, ten opzichte van de andere weekdagen. Zou bij mij iets meer draagvlak creëren voor dit initiatief terwijl ik weer zo'n vegetarisch broodje probeer weg te kauwen. Nu lijkt het mij toch een meer een goed-gevoelsdingetje voor de Green Office...

  Reageer
 • flexitarier

  Tja, ik eet zelf maar een of twee keer in de week vlees, uit principe, maar met dit soort betutteling van bovenaf krijg ik sterk de neiging om het weer iedere dag te gaan doen. Gewoon, omdat ik dat zelf wil beslissen.

  Reageer
 • John Schouten

  Nee hoor, niet de hele campus, bij sports pub de Bongerd mag je nog steeds zelf de keuze maken of je vlees of vegetarisch eet, zo hoort dat in een democratische wereld

  Reageer

Re:ageer