Nieuws - 7 augustus 2019

Brexit remt komst Engelse studenten

tekst:
Albert Sikkema

Zestig Britse studenten twijfelen of ze dit studiejaar in Wageningen gaan studeren. Als de Britse premier Boris Johnson voor 1 september de Brexit aankondigt, betalen ze 18.000 euro collegegeld. Doet hij dat niet, dan betalen ze 2.083 euro.

©Guy Ackermans

Door de naderende Brexit durven veel Engelse studenten niet naar Wageningen te komen, zegt Ingrid Hijman, hoofd van het Student Service Center. Ze willen het risico niet lopen om 18.000 euro collegegeld te betalen. Hijman: ‘Ik heb geen idee hoeveel er straks komen.’

Het aantal aanmeldingen van nieuwe internationale studenten is pas aan het begin van het studiejaar bekend. De WUR werkt met een schatting, waarbij de helft van de Europese studenten die zich aanmelden ook daadwerkelijk in Wageningen komt studeren. Van studenten van buiten de EU die zich aanmelden komt 20 procent, verwacht WUR. Als deze schatting uitkomt, studeren er komend studiejaar 930 internationale eerstejaars aan de universiteit, evenveel als vorig jaar.

Nuffic
De verwachte groei van het aantal internationale studenten, als gevolg van de nieuwe Engelstalige bacheloropleidingen in Wageningen, lijkt dus kleiner dan gedacht. Hijman vreest eerder een afname van internationale studenten. Naast de Brexit remmen meer factoren de komst van internationale studenten. De Nuffic, de Nederlandse organisatie voor internationalisering in onderwijs, moet bezuinigen en sluit zijn tien regiokantoren in landen als China, Indonesië en Mexico. Die kantoren informeren internationale studenten over het Nederlandse hoger onderwijs.