Student - 20 maart 2019

Blog: Vis is geen vlees. Of toch?

tekst:
Geert van Zandbrink

Een week zonder vlees? Geen probleem, dachten de ouders van blogger Geert van Zandbrink, dan eten we lekker vis. Het leidde tot boeiende discussies aan tafel over de potpourri aan Nederlandse diëten.

© Sven Menschel

In opperst enthousiasme stortte ik mij afgelopen week in de Nationale Week Zonder Vlees. Ik was net met de vliegende klimaatvernieler teruggekeerd uit Zuid-Amerika, waar kip, koe en alpaca niet weg te denken zijn uit de gemiddelde maaltijd. Dus toen ik door mijn sociale media werd gewezen op het feit dat het hele land, van Heerlen tot Terschelling, een week lang een wereldreddend dieet zou volgen, was ik enkel verheugd.

Vrijdag visdag
Zonder enig probleem suisde ik als een ware vegetariër de week door, tot ik op vrijdagavond het ouderlijk huis verblijdde met een bezoek. Vanzelfsprekend had ik mijn tijdelijke dieetwens doorgegeven, al was het maar vanwege de vlees-detox die ik verlangde na de stelselmatige overdosis tijdens mijn maand in het buitenland. Gehoorzaam en gewillig hadden mijn ouders daarom een alternatief bedacht, dat prachtig aansloot bij een oude Nederlandse traditie op vrijdag: vis.

Mag je in de Nationale Week Zonder Vlees wel vis eten? Het antwoord bleek net zo knullig links als de stichting

Nu heb ik er geen problemen mee om vis te eten, integendeel. Maar: mag je in de Nationale Week Zonder Vlees wel vis eten? Nieuwsgierig navigeerde ik mijn weg naar de website van de stichting. Het stemde mij gelukkig om exact deze vraag in de lijst met veelgestelde vragen te vinden. Het antwoord bleek net zo knullig links als de stichting: ‘Iedereen moet eten wat bij hem of haar past, en bepalen wat haalbaar is.’

Type 34: bewust vleeseter
Onder het genot van het visgerecht discussieerden we aan tafel over de vraag of vis ook vlees is en ‘wat we wel allemaal niet zouden mogen eten’. We concludeerden dat we in Nederland het vocabulaire missen om heel precies alle types vegetariërs, flexitariërs en veganisten te duiden. Want het gaat niet alleen om de vraag of je vlees of vis eet, maar ook of je dierlijke producten zoals gelatine en honing laat staan, of je je dieet beperkt tot bepaalde intervallen, of je alleen biologisch of Beter Leven-vlees consumeert, enzovoort.

Het wordt tijd dat er een Wageningse student opstaat die de taxonomie van het Nederlands vegetarisme gaat ontwikkelen, met typologieën van alle uiteenlopende diëten. Ik maak alvast een beginnetje: zelf ben ik bijvoorbeeld type 34, oftewel ‘bewust vleeseter’. Ik eet vrijwel altijd vegetarisch, maar kan soms erg genieten van een lekker stuk vlees, zeker als het een lokale, duurzame en diervriendelijke achtergrond heeft.

Geert van Zandbrink studeert Economie en Beleid.


Re:ageer