Student - 11 mei 2015

Blog: Maandag gehaktdag

14

Ze hebben bij Green Office eindelijk het lek boven. Na jarenlang onbeduidend studentje pesten met warme-truien-dagen maken ze op dat groene kantoor eindelijk een klapper: Meatless Monday. Bam!

Ik kon al weinig sympathie opbrengen voor clubjes die hun minderheidsideeën door de strot van de rest proberen te duwen, maar vanaf nu ben ik daar definitief klaar mee. Ik bepaal zelf wel of dat vegetarische idee me aanstaat of niet. Probeer me vooral over te halen maar laat de uiteindelijke keuze in alle gevallen bij mij.

Zo’n kantine werkt heel eenvoudig via het vraag en aanbod principe. Natuurlijk staat er in het contract iets over dat aanbod, maar je gaat mij niet wijs maken dat Cormet domweg klaarmaakt wat daar in staat. Er eten kennelijk veel mensen vlees en weinig mensen vegetarisch, anders is het aanbod niet zoals het is. Als je wilt dat mensen daarin gaan veranderen moet je ze niet tegen je in het harnas jagen en de keuze wegnemen. Ik voorspel dat dit gedoe averechts gaat werken. Iedereen vindt dit betutteling en de linkse hippies krijgen de schuld van dit faalproject weer in de schoenen geschoven. Business as usual.

Als je echt een cultuuromslag in Wageningen wilt bewerkstelligen moet je met goede argumenten komen, en niet met de oneliners die iedereen allang kent en die echt geen hout snijden. Zolang die goede argumenten niet boven tafel komen en aan de man worden gebracht, lijken deze vleesloze stuiptrekkingen de enige manier waarop de groenen te werk kunnen gaan. Helaas zien ze dat zelf geheel anders.

Mocht je vandaag onverhoopt te weinig vlees binnen hebben gekregen. AH en C1000 hebben weer prima aanbiedingen. Ik zie een mooi stukje (biologisch!) kogelbiefstuk in de folder staan voor deze week, neem die gerust mee als compromis. Je kunt ook altijd nog je gehaktdag verplaatsen van woensdag naar maandag. Eet smakelijk.

Jan-Willem Kortlever is student Agrotechnologie

Twitter: @JanWillemK

Lees ook

Re:acties 14

• Andere Haarwegbewoner

Zelfs ik (als vegetariër zijnde!) vind dit een slecht idee. Ja, ik denk inderdaad dat het beter is om geen vlees te eten. Maar mensen moeten zelf hun keuze kunnen maken.

Probeer mensen te stimuleren te kiezen voor minder vlees, in plaats van simpelweg bijna alle vlees te schrappen. Ze kunnen best iedere maandag een deel van het vleesmenu schrappen en vervangen door vegetarische gerechten. Maar om nu gelijk álle warme maaltijden, álle Chinese maaltijden, álle soep én de meeste broodjes vegetarisch te maken (waardoor de kroket, de frikandel en twee broodjes met vlees of vis overblijven), gaat te ver.

Informeer en stimuleer. Dat kan bijvoorbeeld door het verstrekken van extra informatie, in combinatie met acties en het veranderen van de verhouding tussen vlees en vegetarisch (m.a.w. meer vegetarisch aanbod). Volgens mij kun je op die manier veel meer bereiken, omdat je lang niet zoveel weerstand bij mensen creëert.

Denk bijvoorbeeld ook aan de mogelijkheid om iets te kunnen proeven. (Zeg maar zoals je in de supermarkt soms ook fruit of kaas kunt proeven.) Veel mensen hebben vooroordelen over vegetarisch eten, dus je moet het ze zo makkelijk mogelijk maken, als je wilt dat ze hun mening bijstellen.

• Sander de Kraker

Ik eet zeer weinig vlees (paar keer per maand), en ben zelf van mening dat de wereld beter af is zonder kiloknallers en elke dag kroket of gehaktbal. Met mijn studie Milieuwetenschappen ben ik mijns inziens voldoende geïnformeerd om die keuze voor mijzelf te rechtvaardigen.

Maar hier komt ie: ik ben het volledig met je eens. Verandering bereik je niet door mensen de keuze te ontnemen. Informeren, aantrekkelijke alternatieven presenteren en een eerlijke prijs berekenen. Bijvoorbeeld het milieu-effect van vlees in verhouding tot vegetarische producten meenemen in de prijs, en duidelijk communiceren hoe dit tot stand is gekomen.

• Wakker Vlees

JW, jij begrijpt het tenminste.

• JH

Helemaal mee eens! Hear, hear!

Bereid je maar wel vast voor op een stortvloed van verontwaardigde gutmenschen in de reacties.