Student - 3 april 2017

Blog: Latijn voor de elite

3

Nadat een Tweede Kamerlid zijn maidenspeech in het Latijn trachtte te beginnen, vraagt blogger Carina zich af of het Latijn niet een ander doel moet dienen dan jezelf profileren als onderdeel van de elite.

Thierry Baudet, kersvers groot schreeuwend leider in de Tweede Kamer, schreef een soort van geschiedenis door zijn maidenspeech in het Latijn te beginnen. Ik zeg een soort van, want hoewel het erg origineel is en getuigt van een degelijke voorbereiding, is het de vraag of het meer dient dan het trekken van media aandacht (wat an sich ook best nuttig is). Uiteindelijk doet het me vooral afvragen wat het nut nou eigenlijk is van Latijn.

Dode taal
Niemand die het spreekt, behalve de types die zich tot de elite rekenen. En dat maar al te graag laten zien aan de buitenwereld. Dat je dan iemand haar telefoon hoort opnemen, plotseling hoort overgaan op een fluistertoontje om vervolgens iets spannends in het Latijn te zeggen. Blijkt dan een of ander codewoord te zijn van haar vereniging, bedoeld voor de netwerkende elite met als main-core activiteit gezellig kroegen.

Niks mis met kroegtijgerende netwerkverenigingen. Maar het wekt de indruk dat Latijn als vak op school in de 21e eeuw vooral dient om te laten zien dat je bij een elitegroepje hoort. Praktisch nut heeft Latijn vooral voor algemene taalwetenschappen. En dat betreft slechts een handjevol leerlingen. Zelfs voor specifieke taalstudies is het vak Latijn maar beperkt nuttig.

Elite denken
Op mijn middelbare school was Latijn echt een ‘ding’. Vooral sinds middelbare scholen in de jaren ‘90 begonnen met klassen die qua niveau nog weer boven het gymnasium moesten liggen. Toen Latijn uit het vakkenpakket van die nieuwe klassen werd geschrapt en dus onbewust als niet voor de elite-elite werd bestempeld, werd met verve het nut van Latijn van een gymnasium diploma verdedigd.

Vooral in universitaire studies zou je niet zonder kunnen, want ja, met al die Latijnse namen en symbolen heb je toch een voorsprong. Bovendien was de nieuwe studierichting die zich boven gymnasium profileerde vrij onbekend en dus kon je alsnog maar beter een diploma gymnasium hebben.

Waarschijnlijk zal het werkgevend Nederland een worst zijn of je nu gymnasium of een nog hoger niveau hebt gedaan.

Gelukkig volgde het merendeel van de gymnasiasten gewoon Latijn omdat ze dit leuk vonden. Of dat nu wel of het niet het hoogst haalbare was. Waarschijnlijk zal het werkgevend Nederland een worst zijn of je nu gymnasium of een nog hoger niveau hebt gedaan. Ik vind het in ieder geval allebei gewoon knap.

Maar tegen de elite onder ons kan ik zeggen dat Latijn geen bal heeft uitgemaakt in hetgeen ik geleerd heb op de universiteit. Bovendien dacht ik zelfs dat sommige bijzondere symbolen uit de natuurwetenschappen uit het Grieks komen. Maar goed, daar heb ik dan weer geen verstand van. Ik had immers geen Latijn op school.

Re:acties 3

 • K

  Snap niet waarom dit zo nodig in de resource moet, maar ok

  Reageer
 • Reële rover

  Het was een mooie, zinnige Latijnse tekst met historische lading die Baudet hier van toepassing achtte. Prima om eens als mooi statement te gebruiken om zijn eerste rede in de Kamer te beginnen. Inderdaad geeft hij hiermee aan dat hij niet maar wat uit zijn nek kletst zoals een Klaver (die met zijn niet afgeronde VMBO natuurlijk niet doorhad wat Baudet allemaal aan het doen was), maar zich ook heeft ontwikkeld door te lezen.

  En @ Carina: tja, mensen die wat Latijn kennen, zullen die taal ook wel eens bezigen. Niet zo heel gek lijkt me. Bovendien is het leerzaam om wat van de oude Romeinen en Grieken te weten, zoals ik hierboven al aangeef, aangezien daar wijze lessen uit te trekken vallen. Helaas geldt ook nu in onze maatschappij "de geschiedenis herhaalt zich" en vallen er bijvoorbeeld interessante parallellen te trekken tussen de val van het Romeinse Rijk en de teloorgang van de Westerse samenleving.

  Reageer
  • R.

   Ah ja, zolang je geen university college gedaan hebt, heb je geen flauw benul. Goed om te weten dat de arrogantie van Baudet neerslaat op zijn bewonderaars, maar guess what, de samenleving is géén elitaire, liberal arts school campus.

  • Reële rover

   Wat een opmerkelijke manier van discussieren, dit zie ik helaas vaker hier. Je plempt wat zelf verzonnen statements over university college en liberal art school en schuift dat vervolgens in mijn schoenen. Allebei lariekoek die ik beweer noch onderschrijf.
   Heb je verder nog echte tegenargumenten, of zijn die er eigenlijk niet omdat wat ik zei toch vrij onomstreden logica betrof?

  • Gerben

   Met die nuttige parallellen lijkt mij nog geen lans voor Latijn te breken. Het zou jammer zijn als je die alleen in de oorspronkelijke taal aan een beperkt publiek kenbaar kunt maken. En wat de beheersing van het Latijn betreft zou meneer Boudet toch voldoende ervaring met vakkundig vertalen moeten hebben. Daarmee is de belangrijkste indruk die een orerend Latinist achterlaat die van "Dit mag je alleen begrijpen als je net zo slim bent als ik." De 2e kamer is geen plek voor de poezie van onvertaald werk als daarmee de betekenis verloren gaat.

  • Carina

   Ik ben het heel erg eens met Gerben eens. Natuurlijk zullen mensen die Latijn kennen dat af en toe willen bezigen, maar de 2e kamer is daar niet de plek voor. Dat het bestuderen van de oude Romeinen en Grieken erg leerzaam is an sich is een leuke motivatie. Aan de andere kant waarom zouden we daar een heel vak aan moeten besteden... ? Er zijn tal van interessante culturen waar lering uit te trekken valt.

  • R.

   Onomstreden logica? Je liegt over het CV dhr. Klaver, je impliceert daarbij dat mensen met een vmbo-achtergrond per definitie onderontwikkeld zijn. Op zulke statements kun je inderdaad een retorische overdrijving terugverwachten.

 • GT

  Blijkt maar weer dat je geen Latijn hebt gehad. Het is meer dan alleen 'nuttig voor de naampjes en symbolen in de wetenschap.' In de kunst van het vertalen van Latijn ligt een zekere systematiek en analytisch denken. Door te vertalen train je dit.

  Dat bij verenigingen nog veel Latijnse benamingen wordt gebruikt stamt van vroeger natuurlijk. En dat blijft erin. Dat Thierry Baudet in het Latijn begon, is slechts een schreeuw om aandacht. Hij wil hiermee nog eens extra benadrukken hoe slim hij wel niet is.

  Reageer

Re:ageer