Student - 27 februari 2019

Blog: Laat die winterdip maar wat langer duren

tekst:
Angelo Braam
3

Ha, het is lente, weg met die deprimerende winterdip! Maar wacht eens even: moet ik hier nou wel blij mee zijn? vraagt blogger Angelo Braam zich af.

© Sven Menschel

Zoals ik een maand geleden al schreef, bezorgt de winter me jaarlijks een dieptepunt aan motivatie en energie. Blèh, een vervelende periode, ik had er weinig goeds over te zeggen.
Maar nu midden februari de zon doorbreekt, plantenknopjes op uitbarsten staan en het ineens fijn is om buiten te zijn, realiseer ik me: de winterdip mondt altijd uit in een lente-boost.

Collectieve vreugde
Het moment dat ik naar buiten stap en merk dat het ook wel zonder jas had gekund, leef ik op. Ik krijg overal zin in; de vele taken die wachten, lijken er ineens niet zo veel meer en ambitie om te schrijven en muziek te maken, komt gewoon aanwaaien. Daarnaast worden vervelende zaken als schoonmaken en opruimen ineens ontzettend leuk. En dat alles merk ik niet alleen bij mijzelf: heel Wageningen stroomt naar buiten en vooral in Droevendaal zijn mensen de hele dag in de tuin te vinden. Collectieve vreugde zorgt er voor dat we met zes man sterk bergen achterstallig werk in de tuin kunnen wegwerken, met een glimlach.

Beste tijd van het jaar
Ik word me ervan bewust dat zonder de voorafgaande winterdip mijn energie aan het begin van de lente niet zo intens zou zijn geweest. Deze dynamiek is ergens best wel fijn: als ik het hele jaar in de warmte zou wonen, zou ik die echt niet zo waarderen als ik afgelopen week heb gedaan. In menig warm land ontvluchten ze juist de zon; veel studenten uit warmere landen waarderen de zon veel meer na het overleven van een ‘echte’ winter. Iedereen lijkt het er hiermee eens: de eerste dagen van de lente zijn de beste tijd van het jaar!

Deze extreem warme februari zal toch niet een voorteken zijn van een nog drogere zomer?

Schaamteloos vroeg
Wacht eens even, eerste dagen van de lente? Het is 20 februari op het moment dat ik dit schrijf! Het hoort onder nul te zijn, buiten! En daar lopen we in een T-shirt in de tuin... Inmiddels zijn vogels begonnen met nestjes bouwen en zijn er bloemetjes in overvloed. Als het de komende weken toch weer hard gaat vriezen, blijft daar niks van over.
En deze extreem warme februari zal toch niet een voorteken zijn van een nog drogere zomer? Erg fijn natuurlijk, deze warmte, maar de klimaatverandering laat zich dit jaar schaamteloos vroeg zien.
Deze blije lentedagen hadden beter nog een maandje op zich kunnen laten wachten, deze lente-boost weegt niet op tegen nog zo’n droge zomer. Doe mij dan toch nog maar een paar weekjes extra winterdip -- die zomer, die komt heus wel.

Angelo Braam is tweedejaars bachelorsstudent Internationale Ontwikkelingsstudies

Re:acties 3

• Yassmin

To whoever used my name: The "Naam" section is used to write your own name or nickname, not the person you want to comment at their comment :)
    If this is the mistake you could've made.
    And on this blog scientific ideas and relative comments on those ideas from students are shared through their blogs and student's life. It's a decent place where people discussion in academic and prestigious language and attitude, and whoever has additional information to add or correct an information, he or she would be discussing using the same language, but when you use a different language, then properly you don't have a useful information. There's a language for science and it's the language of trust and respect.

• Zie ook

Zie ook https://www.trouw.nl/groen/je-bent-klimaatwetenschapper-en-ligt-in-februari-al-in-de-zon-dat-voelt-dubbel~a0b029e1/

• Yassmin

I read it in Dutch :), It's great you pointed out to climate change! Yes, warmer weather is great but not when climate change is the director and humans are the producer!

Re:acties 2

• Yassmin

It is very simplistic to say that it is a warm February because of climate change. Climate change can lead to colder climates as well. But simple reasoning is useful for simple minds when it is about climate change.

• Yassmin

If this is the mistake you could've made.