Student - 10 oktober 2018

tekst:
Angelo Braam
6

Iedereen houdt zich tegenwoordig bezig met duurzaamheid, constateert blogger Angelo Braam. Dat opent de weg voor bedrijven en organisaties met minder goede bedoelingen. Gelukkig komen zij er niet altijd mee weg.

© Sven Menschel

Wedstrijdjes, ik ben er nooit een grote fan van geweest. Of het nu gaat over wie het snelste kan rennen of de hoogste cijfers kan behalen, competitie is niet mijn ding. Toch vond ik de verkiezingen die Wakker Dier dit jaar wederom heeft georganiseerd, de Liegebeest van het jaar, wel de moeite waard om bij jullie onder de aandacht te brengen.

Duurzaamheid houdt heel Nederland, de media en de politiek bezig. En terecht natuurlijk, het houdt mij ook elke dag bezig. Helaas zijn er altijd mensen met minder goede bedoelingen die op de trend mee proberen te varen. Iedere producent kan 'van 100 procent natuurlijke ingrediënten' op zijn product plakken, ongeacht de inhoud. De NS beweert voor 100 procent op windenergie te opereren (milieuwetenschappers die dit lezen, check dit alsjeblieft, misschien is het namelijk wel echt waar). Maar de meest slechte bedoelingen zijn vorige maand nog even goed belicht door de Liegebeestverkiezingen.

Sentimentele muziek
'Growing a better world together', luidde het goed geregisseerde reclamefilmpje van de Rabobank. Een filmpje dat alle wereldproblemen adresseert, inclusief met sentimentele muziek en vol zielig ogende mensen. Gelukkig is de Rabobank er om te investeren in duurzame projecten die wellicht het wereldvoedselprobleem zullen oplossen. Mooi gezegd allemaal. Toch investeert de Rabobank nog altijd liever in milieu-onvriendelijke industrieën, zoals megastallen, plofkippen en fossiele energie. Met lof heeft de Rabobank daarom de Liegebeestverkiezing gewonnen.

Een betere wereld bereiken begint natuurlijk bij jezelf, maar heel veel macht ligt op de plek waar het geld zit, zoals bij banken. Met oprechte inzet van banken zou growing a better world together namelijk wel degelijk mogelijk zijn. Gelukkig bestaat er al jaren een bank die zich hier mee bezighoudt. Reclame maken is misschien een beetje ongepast in mijn blog, dus dat doe ik niet. Maar mochten jullie nog niet weten waar ik het over heb, dan verwijs ik jullie stiekem even door naar de eerlijke geldwijzer, dan komen jullie er wel achter.

Re:acties 6

• Angelo Braam

Bedankt voor je reactie Palm. Een dergelijke transitie keur ik zeker niet af, zelfs al is ie langzaam. Mijn kritiek zit hem in het feit dat de Rabobank zich bij voorbaat bestempeld als een weldoener door middel van een prachtige reclame, vergeleken met de verhalen die bekend zijn is de Rabobank naar mijn mening nog geen weldoener te noemen. Mochten ze hier daverende resultaten op boeken binnen de komende tien jaar, dan zou een reclame als deze zeker gepast zijn.

• Palm

Een typische Wageningen-student, die nooit in de echte wereld heeft geleefd maar altijd in zijn eigen veilige bubbeltjes, mede mogelijk gemaakt door zijn rijke bestaan.

Een transitie op deze schaal kan nou een a niet in een handomdraai plaatsvinden. Het zou misschien moeten, om klimaatopwarming tegen te gaan, maar het kan niet. Het is dan op z'n minst goed om enig lof te uiten voor bedrijven die er iets aan doen. Bedenk ook dat veel nieuwe milieuvriendelijke technieken nog niet rendabel zijn, financieel of energie gezien.

Verder vind ik dit ook de grootste zeurblogger van de Resource ooit. Grow up.

• Kapitein

Je kan het wereldvoedselprobleem proberen helpen op te lossen door te investeren in de agrarische sector, of je loopt er als bank voor weg. Rabobank loopt er in ieder geval als bank niet voor weg, en is daarmee de enige bank in Nederland die in de agrarische sector investeert.
    Of de Rabobank op een goede manier investeert in de sector is een tweede. Maar ja, de beste stuurlui staan aan wal...

• Angelo Braam

@Kapitein, je hebt zeker een goed punt en daar ben ik het ook mee eens. Mijn punt is niet dat de Rabobank niet in de agragrische sector zou moeten investeren. Mijn kritiek is dat de Rabobank zich in haar reclames beter voordoet, alsof ze zich vooraf al beloond voor het redden van de landbouw. Gezien alle kritiek die de bankenwijzers uitwijzen voor Rabobank is deze zelfbeloonde lof uit haar reclame naar mening totaal ongefundeerd.

Zelfde op de opmerking van Kapitein, ik spreek de transitie die ze beweren te verkondigen niet tegen, helaas vind ik de zelfgekozen lof vooraf niet op zijn plaats.

• Henk

Wat een ongelofelijk bagger stuk is dit. Waarom plaatst Resource blogs van deze gozer? Natuurlijk mag je in een blog een stevige mening hebben, maar dit stuk zit vol feitelijke onjuistheden en is verder het standaard slappe napraat verhaal van Wakker Dier. De club die ze zouden moeten verbieden. Deze blogs zijn een eindeloze herhaling van zetten van ergelijke en kort-door-de-bocht opmerkingen en standpunten.

• johhny

Jammer dat megastallen als milieu onvriendelijke industrie wordt bestempeld. Dit hoeft namelijk niet zo te zijn.