Student - 28 november 2017

tekst:
Carina Nieuwenweg
5

Blogger Carina Nieuwenweg vindt het maar raar dat mensen trots zijn op de blokkade van de A7 tijdens het Sinterklaasfeest. Ze vraagt zich af of het voor eigen rechter spelen niet juist een zorgelijke ontwikkeling is.

Normaal gesproken waagt de gemiddelde student zich niet aan het zwartepietendebat, waarin logica lijkt te ontbreken. Nee, dat is vooral een ding tussen (blanke) luidschreeuwers. Maar net als met zoveel dingen ziet het merendeel van de bevolking het toch iets genuanceerder. De meeste mensen hebben denk ik ook wel iets beters te doen dan zich mengen in een debat waarbij ieder argument doodgeslagen wordt met een standaard 'landverrader' of 'populist'. Voor menig kinderloze jongvolwassene is het veel aantrekkelijker om af te wachten hoe het politiek landschap eruit ziet als we zelf kinderen krijgen.

Eigen rechter
Dat de luidste schreeuwers ver gaan in het halen van hun gelijk is niets nieuws onder zon. Maar sinds kort is voor eigen rechter spelen ook heel normaal. Een protest dat ons niet aanstaat? Snelweg blokkeren! Dat zoiets levensgevaarlijk is op een snelweg waar je normaal 130 kilometer per uur mag rijden lijkt niemand zich te beseffen. 'Lachen toch?' is dan de reactie. 'Hebben ze in ieder geval geen kinderfeest verstoord.'

Onbekwaam
Hoewel ik mij ook afvraag hoever we moeten gaan in het veranderen van Zwarte Piet heb ik persoonlijk toch liever dat er een paar mensen op een kinderfeest schreeuwen, waar de kinderen toch niets van begrijpen, dan dat een groep burgers uit Friesland maar uit onvrede besluit om een snelweg te blokkeren. Sterker nog, al zou het om een bus met neonazi's of pedofielen gaan. Ik wil niet dat de normale burger de afweging maakt tussen het belang van blokkeren en levens op het spel zetten. Daar hebben we politie voor. Als de situatie er echt om vraagt zijn zij bovendien veel bekwamer in het blokkeren van de snelweg.

Vreemd genoeg lijkt geen enkel argument daar over te gaan. Het anti-Zwarte Pieten-kamp lijkt enkel verontwaardigd te zijn over het feit dat ze zijn aangetast in het fundamentele recht om te demonsteren. Het anti-antiaZwarte Pieten-kamp vindt het alleen maar mooi. Ik vraag me af of de Friezen in Dokkum het ook zo mooi hadden gevonden als er wél iemand zwaargewond was geraakt.

Re:acties 5

• Roetveegpiet

Ik ben niet anti-Zwarte Piet, maar snap wel dat er mensen zijn die zich gekwetst voelen door het uiterlijk van Piet. Is het nou echt zo veel gevraagd om het uiterlijk (dat in het verleden al veel vaker gewijzigd is) aan te passen? Roetveegpieten, kleurpieten, stroopwafelpieten, kaaspieten: opties zat om er op een andere manier een vrolijk kinderfeest van te maken. Volgens mij zonder afbreuk te doen aan welke traditie dan ook.

PS: er is een petitie voor moderne pieten in Wageningen: https://sinterklaasinwageningen.petities.nl/

• Gerben

@ Reële rover;
    uw betoog staat in de volksmond bekend als "modder gooien"
    i.e. op de man spelen en de andere partij zwart maken,
    Ik zou zeggen, de pot verwijt de ketel...

Ik mis de onafhankelijke numerieke vergelijking: anders gaan uitspraken als "klein clubje" (vergeleken met wiens ego) en "niemand" (al dan niet in hoofdletters) behoorlijk de mist in.
    Daarnaast, was de blokkade in Friesland zelf? ~ dan was daar in ieder geval alvast een bus vol burgers die diezelfde mening deelde.

• Reële rover

Het is vrij simpel. Er is een klein clubje randstedelijke, drammende mensen. Mensen die léven van aandacht, provocatie en subsidie. Dat groepje mekkert al enkele jaren steeds maar weer over een feest wat de overgrote meerderheid in Nederland een mooi feest vindt. Waar men niet de behoefte heeft dit te veranderen.
    En dan toch blijven deze mensen mekkeren en drammen. In de randstad, die we al zo'n beetje als verloren mogen beschouwen, sorteert dit effect helaas. Echter, dit groepje zeurende en drammende mensen heeft zich verkeken op het feit dat Nederland groter is dan de randstad en dat daarbuiten men een broertje dood heeft aan dit gezeik.

Daarom hebben een stel Friezen gedacht: ga dit eeuwenoude kinderfeest maar lekker verpesten in Amsterdam, maar val ons en onze kinderen er niet mee lastig. Immers, in Friesland deelt nagenoeg NIEMAND hun mening.

Ik begrijp dit heel goed en heb er dan ook het volste begrip voor dat de Friezen ingrepen. Jammer dat het nodig was om ze fysiek tegen te houden, maar denk dat dit beter was dan ze door te laten rijden naar Friesland.

• Marlies

Je kan het natuurlijk ook gewoon een mooi feest vinden en tóch vinden dat sommige dingen daarna beter kunnen veranderen (=mijn eigen mening).

En, was het beter ze tegen te houden dan ze door laten rijden naar Friesland? Serieus?
      Had je er ook zo over gedacht als er gewonden waren gevallen?

• Simon

Hoezo was 'het nodig om ze fysiek tegen te houden'?