Nieuws - 4 mei 2015

Blog: Bezuinigen op onderwijs

Hetgeen iedereen al jaren voorspelt en vreest, is uitgekomen. De studentenexplosie is de universiteit boven het hoofd gegroeid. Je hoeft niet eens tussen de lijntjes te lezen om te zien wat nu gaat volgen: bezuinigingen op onderwijskwaliteit.

Vorige week liet het onbekendste maar daarom niet minder sympathieke RvB-lid Thijs Breukink een verontrustend geluid horen. Niet alleen pleitte hij voor een verruiming van de collegetijden, ook zei hij dat de investeringen in onderwijsfaciliteiten op de Dreijen waarschijnlijk niet doorgaan. Bovendien wil hij gaan morrelen aan de regel meer studenten = meer geld = meer docenten = meer onderwijsfaciliteiten.

Studenten, letten jullie op? Hier wordt gemorreld aan de hoeksteen van het Wageningse onderwijs: de kleinschaligheid, de lage student-docentratio en daardoor de hoge kwaliteit van ons onderwijs.

Hier wordt gemorreld aan de hoeksteen van het Wageningse onderwijs.

Ik kan de argumenten van de RvB voor jullie uittekenen. 1. ‘Het ligt aan Den Haag. We krijgen niet meer geld en daardoor worden we gedwongen te bezuinigen.’ Maar wie heeft er de afgelopen jaren dan overenthousiast aangestuurd op meer-meer-meer studenten? Dit hadden jullie met jullie visionaire RvB-blik niet zien aankomen? Geen smoesjes, dit is onder jullie bestuur gebeurd dus moeten jullie ook de verantwoordelijkheid nemen. 2. ‘De onderwijskwaliteit is hier  in vergelijking met de rest van het land zo hoog, daar kan best wat vanaf.’ Dat eerste klopt. En dat is nu juist de reden om de hoge onderwijskwaliteit te behouden. Het is namelijk dé reden voor ons om überhaupt naar dit stadje af te reizen. Als jullie in kwaliteit gaat compenseren vanwege de hoge studentenaantallen, gooi je ten eerste je principes te grabbel en kun je ten tweede die hoge studentenaantallen over een paar jaar ook weer vergeten. 3. ‘Maar daar is écht geen geld voor’. Wanneer jullie nu eens de begroting van de universiteit begrijpelijk en openbaar maakten, zouden we daar iets nuttigs op kunnen weerleggen. Maar aangezien dat niet het geval is, moeten we jullie op jullie blauwe ogen geloven. En dat is erg lastig als jullie maatregelen gaan nemen die ons direct raken.

De studentenexplosie is de universiteit boven het hoofd gegroeid.

Lieve studentenraad, de aankomende jaren zullen jullie deze beslissingen over jullie heen krijgen. Probeer niet te verzanden in details over kleine deeldiscussies (zo erg zijn avondcolleges toch ook weer niet?) maar probeer het grote geheel in de gaten te houden. Wapen jullie opvolgers met kennis en argumenten. Blijf de RvB bestoken met kritische vragen en verzoeken om informatie. En ga vooral niet in de stoel van de RvB zitten om bezuinigingen goed te praten.

Dan ga ik nu snel afstuderen. Want ja kijk, ik heb natuurlijk ook een studieschuld af te lossen dus ik wil nog gauw solliciteren voordat mijn studie net zo veel waard wordt als het gemiddelde UvA-diploma.