Student - 13 mei 2015

Bijzondere gasten 4: Waar is eend Hennie?

tekst:
Roelof Kleis
2

Tragiek op het dakterras van Radix. Gisteren braken negen fraaie kuikens uit de eieren van eend Hennie. Een paar uur later was het gezin spoorloos.

De eend op het dakterras van Radix houden de gemoederen bezig. Vooral die van de akkerbouwstudenten van Plant Production Systems. Dagelijks kwamen de studenten even langs om te kijken hoe het project erbij stond, legt Jarno Rietema uit. De eend werd zelfs gevoerd met appels en brood, vult collega Richard Knol aan.

eendmetjongen2.jpg

Een maand geleden was ze er opeens. In de grote betonnen plantenbak midden op het dakterras zat plotseling een eend te broeden. Precies in het midden van de bak, omgeven door drie nogal haveloze Yucca’s. De Yucca Gloriosa om precies te zijn. Dat de eend juist deze plek uitkoos om te broeden is opmerkelijk. Behalve de Yucca’s is er op het dak geen groen of water te bekennen.

IMAG0221.jpg

Sindsdien werd de eend, vernoemd naar Hennie Halm, medewerker van Farming Systems Ecology, een beetje de huisvriend van de leerstoelgroep. ‘Elke pauze gingen we wel even kijken’, legt Knol uit. ‘En dinsdagochtend was het zover: negen kuikens. Een honderd prcent score.’  Een kraamvisite was snel geregeld.  En dus stonden de studenten klokslag twaalf uur met beschuit en muisjes voor de betonnen bak.

Maar de beestjes waren weg. Spoorloos. Alleen wat dons en lege schalen herinneren aan de blijde gebeurtenis. Naast de plantenbak staat een klein knalblauw plastic badje er wat verloren bij. Volgens Rietema gaat het gerucht  ‘in de wandelgangen’ dat de dieren per kartonnen doos zijn afgevoerd naar waterrijker gebied.

Eerdere afleveringen van deze serie: de zwaan, de ransuil, de ooievaar. Ook een bijzondere gast gespot? Zet hem op de plaat en laat het ons weten: resource@wur.nl.

Re:acties 2

• Marlisa

Een aantal studenten+hoogleraren van nematologie hebben haar gevangen en met haar pulletjes uitgezet bij het water.

• Harrie de Woerd

Hennie zou zeggen: Heeeeeh gastuh! Vvvvan wie zijn die eenden!