Nieuws - 19 april 2007

Zweten op de Varsity

Terwijl de eerste boten voorbijglijden worden aan land de flesjes zonnecrème doorgegeven. De 124e Varsity, de grootste studentenroeiwedstrijd van het jaar, gaat zondag 15 april ontspannen van start op het ritme van oude jazz en hippe dance. Van brassende ballen is nog geen spoor te bekennen.

639_nieuws.jpg
‘Natúúrlijk gaan we winnen,’ zegt Ans van Deelen, bestuurslid van de Wageningse studentenroeivereniging Argo. Ze heeft het over de enige prijs waar het echt om gaat. De Varsity is namelijk vooral de ‘Oude Vier’, de race die helemaal aan het eind van de dag gehouden wordt. Maar helaas, het team van Argo komt in de voorronde al tien seconden tekort. Het bestuur zal de gerafelde, groene hesjes die de laatste echte Argohelden in 1961 droegen, aan moeten houden.
De voorronde van de ‘Overnaedsche Vier’, in zware, historische boten, brengt niet lang daarna troost. Als enige team met traditionele palen van hout roeien de Wageningers met grote overmacht over de finish bij de Schalwijkse spoorbrug. De commentator laat het publiek weten dat hij onder de indruk is: ‘Elke uitslag is natuurlijk onder voorbehoud, maar toch...’
Inmiddels heeft de warmte de toeschouwers stevig in haar greep. Het bericht komt binnen dat de marathon van Rotterdam is stopgezet. ‘Blijf smeren, blijf drinken,’ klinkt het uit de speakers. De roeimachines bij de ingang blijven ongebruikt. De bezoekers liggen liever languit in de zon. Een groepje ballen uit een andere stad – zwarte jasjes uitgetrokken maar de dassen nog om – lurkt gemoedelijk aan een waterpijp. Argonaut Bas Egging wil een foto van het publiek maken, ‘maar ze zijn nog een beetje lam’, zegt hij. Opvallend vindt hij de gezinnetjes aan de overkant van het kanaal, waar normaal altijd gestreden wordt om de vlaggen van de verenigingen. ‘Het lijkt wel een dagje Efteling’, roept de commentator verbaasd.
Maar de spanning is er niet minder om. Tom Schreuder, in 1972 winnaar van de ‘Jonge Acht’, kijkt met pretoogjes naar het schouwspel. ‘Ik weet nog dat we toen stijf van de zenuwen stonden, en dat de coach daarom voor de grap in z’n pyama kwam opdagen. Maar het was echt schitterend, echt topsport!’ Met hetzelfde enthousiastme moedigt hij nu de roeiers van de ‘Overnaedsche Vier’ aan. De finale is begonnen. ‘Allez Argo!’ schreeuwen de leden in koor. En het helpt; met een halve bootlengte verschil komt de Argoploeg over de finish. Niet lang daarna volgen nóg twee overwinningen voor de Wageningers, bij de ‘Nieuwelingen Vier’ en de ‘Overgangs Vier’.
‘Ik mis eigenlijk de modder,’ zegt Sander Zondervan, wanneer het hoofdnummer begonnen is. Het publiek staat zes rijen dik en veel ruimte om te brassen is er niet. Terwijl de supporters zich schor schreeuwen voor de naderende teams, halen op de andere oever jongens in rode jasjes de eerste vlaggen naar beneden. De vlaggenstok van Argo staat scheef, en het duurt even voordat twee groene jasjes arriveren om hem te verdedigen. Precies op het hoogtepunt, wanneer de boot van Skadi over de finish komt, barst de strijd los om het groen-wit-groene laken van Argo. Tevergeefs.
Intussen springen aanhangers van de winnende ploeg uit Rotterdam massaal in het water. De eindtune van Radio Tour de France schalt over de bezwete hoofden.