Nieuws - 14 februari 2008

Zweetpoten

1882_nieuws.jpg
Ik doe mee aan een onderzoek. Ik doe trouwens aan twee onderzoeken mee, maar daar gaat het nu niet over. De proef in kwestie houdt zich bezig met de geur van mijn voeten, en wat malariamuggen daarvan vinden. De advertentie meldde dat ze op zoek waren naar mannen met zweetvoeten. Dat sprak mij direct aan want, het mag gezegd worden, ik heb ze.
Nu offer ik dus drie keer een ochtend op om mijn odeur des pieds te laten testen en analyseren. Geheel belangeloos overigens, want behalve dat ik de biologie een handje help, krijg ik er niets voor. Gek eigenlijk dat er geen beloningsgeld kan worden vrijgemaakt voor een studie naar een vreselijke ziekte die elk jaar miljoenen slachtoffers maakt, en wel voor een studie naar het koekjeseetgedrag van de hedendaagse student. Maar dat terzijde.
Twee weken terug mocht ik voor het eerst komen, en een dag van tevoren trok ik netjes de sokjes aan die we speciaal voor het onderzoek hadden gekregen. Het bleken een soort nylonkousen, en nu voelt eenieder die ook zweetvoeten heeft de bui al hangen, want er is maar één ding erger voor je voetengeur dan gympen, en dat zijn plastic sokken.
Aan het einde van de dag begon het kunststof van de sokjes al flink aan mijn voeten te plakken, en de volgende ochtend - ’s nachts mochten ze niet uit - glibberde ik in mijn schoenen heen en weer van het vocht. Binnengekomen moest ik mijn ene schoen en sok uittrekken en kreeg ik een constructie om een stel knikkers mee langs mijn voetzool te wrijven.
Een beetje gegeneerd lachte ik nog dat de muggen in ieder geval iets te ruiken zouden hebben straks, terwijl ik, hopend op geruststelling, een wat-een-stankgebaar maakte. De aio gaf geen krimp, maar gaf er gelukkig ook geen blijk van dat hij er last van had.
Dat ik medelijden met de muggen had bleek schromelijk overdreven. Hoewel ze volgens de aio die dag nogal inactief waren, kwamen ze in groten getale op mijn knikkers af, als vliegen op stront zullen we maar zeggen. De aio lachte tevreden, en ik ook, want zoveel waardering voor je vervelendste eigenschap krijg je nergens anders.