Nieuws - 16 december 2014

Zwanenleed op de campus

tekst:
Roelof Kleis

Een van de jonge zwanen op de campus heeft een gebroken vleugel opgelopen. Het beest is door de Dierenambulance afgevoerd om te laten inslapen.

De zwaan was volgens personeel van de ambulancedienst niet meer te redden. 'Het bot stak uit een vleugel. We hebben het dier gevangen en naar de dierenarts gebracht om te laten inslapen', legt woordvoerder Thijs Devlin van de Dierenambulance Zuid-West Veluwe uit. De jonge zwaan werd gevangen in de vijver tussen Forum en Orion in. Hoe het dier aan zijn verwondingen is gekomen is niet duidelijk.

Devlin en collega's sluiten kwade opzet niet uit. Het was al de tweede keer binnen een paar dagen dat de dienst gealarmeerd werd. Afgelopen zondag werd de vader van de jonge zwanen dood aangetroffen tussen de fietsenstallingen aan de westkant van Forum. Naar de doodsoorzaak van dit dier zal nog onderzoek worden gedaan. Volgens Devlin had de zwaan geen zichtbare verwondingen.

zwaan met gebroken vleugel.jpg

Eerder deze zomer is de andere ouder van het zwanenpaar al gestorven. De vader nam sindsdien die ouderzorg voor de vijf jongen alleen op zich. Drie van de jongen zijn onlangs al uitgevlogen. Devlin en collega's deden vanmiddag een poging om het laatste nog aanwezige jong te vangen en elders uit te zetten. Een jong alleen redt het volgens Devlin niet. De poging strandde door de invallende duisternis.

Tijdens de pogingen om het dier te vangen, streken plotseling twee oudere zwanen in de vijver neer. Daarmee leek vangen niet meer nodig, legt Devlin uit. Het jong had immers soortgenoten gevonden. Maar de praktijk bleek weerbarstiger: de zwanen pruimden elkaar niet. Mogelijk wordt woensdag een tweede poging gedaan om het jong te vangen.