Nieuws - 25 oktober 2001

Zuurstofbehandeling houdt voedsel langer goed

Zuurstofbehandeling houdt voedsel langer goed

Omdat we zuurstof zijn gaan associ?ren met vitaliteit klinkt het onwaarschijnlijk, maar toch is het zo. Bacteri?n sterven als negentig procent van de lucht om hen heen bestaat uit zuurstof. Athina Amanatidou onderzocht of je zuivere zuurstof kunt gebruiken om voedsel te steriliseren en zo langer goed te houden.

"Dit is niet 'de' oplossing", zegt Amanatidou. "Als de industrie dit gaat toepassen als alternatieve manier om voedsel langer goed te houden, dan moet dat in combinatie met andere nieuwe technieken gebeuren." De voedingsindustrie zoekt naar die alternatieve conserveringsmethoden, omdat consumenten aan de ene klant verse producten willen, maar ook dat die langer goed blijven.

Als het gaat om vlees, maar ook om kant-en-klare aardappels en gesneden groenten, dan kan dat misschien met de zuurstofbehandeling. De methode komt erop neer dat je de producten verpakt in een omgeving die voor negentig procent uit zuurstof bestaat. "De zuurstof verhoogt de hoeveelheid vrije radicalen in bacteri?n", zegt de promovenda. "Die stoffen beschadigen enzymen die de bacterie nodig heeft om te functioneren." De bacterie sterft of wordt kwetsbaar.

Amanatidou onderzocht bijvoorbeeld de combinatie van zuurstof en blootstelling aan hoge druk. Dat werkte. De promovenda slaagde er bijvoorbeeld in de sporen van bacteri?n, waar veel alternatieve methoden niet goed raad mee weten, zo te beschadigen dat ze niet meer tot volwassen organismen konden uitgroeien.

Amanatidou, die haar onderzoek onder meer op ATO uitvoerde, denkt dat het nog wel even zal duren voordat de industrie overstapt op de zuurstofmethode. "Er is nog veel onduidelijk. We weten bijvoorbeeld niet wat de zuurstof doet in de producten zelf. Gaan die ook meer vrije radicalen aanmaken? En we zouden nog meer moeten weten over de reactie van de micro-organismen. Gaan ze andere eiwitten aanmaken?"

Daarnaast spelen nog technische problemen. Zuivere zuurstof kan bijvoorbeeld explosiegevaar met zich meebrengen. Dat maakt de industrie huiverig. | W.K.