Nieuws - 19 oktober 2014

Zon oogsten op dak van de baas

tekst:
Roelof Kleis

Geen ruimte voor zonnepanelen op je eigen dak? Geen nood, het kan ook bij de baas. Wageningen UR stelt een deel van haar daken daarvoor beschikbaar.

Het gaat om de pannendaken van Futurum, Nexus, Zodiac en een deel van Unifarm en Carus. Een deel van het platte dak van Actio is in principe ook geschikt. In totaal is er ruimte voor ongeveer 2000 zonnepanelen, goed om een kleine 200 huishoudens van stroom te voorzien. Om in aanmerking te komen om zonnepanelen op het dak van de baas te leggen, moet je wel in de buurt van campus De Born wonen.

Dat zegt initiatiefnemer Leo van der Heijden (Facilitiar Bedrijf, inkoop) van het zonnecollectief ‘Zon op de Born’. Van der Heijden maakte het plan afgelopen donderdag bekend tijdens de Sustainabul Roadshow in Forum. Om het plan handen en voeten te geven zijn minimaal vijftig deelnemers nodig. ‘Dat hangt samen met de subsidie die we kunnen krijgen van de provincie Gelderland. Die geeft 25 procent subsidie op de aanschaf van de panelen, mits er minimaal vijftig personen meedoen.’

Het te vormen collectief richt zich op inwoners van Rhenen, Bennekom en een groot deel van Wageningen. Deelnemers schaffen zelf de panelen aan en profiteren vervolgens van de goedkopere stroom. Volgens Van der Heijden is de stroom al met al zo’n 60 procent goedkoper. De panelen (250-300 euro per stuk) heb je daardoor in ongeveer tien jaar terugverdiend.  Deelnemers doen voor minimaal vijf jaar mee.

Wageningen UR gaat zelf niet investeren in zonne-energie. Als grootverbruiker betaalt de organisatie al veel minder (8-10 cent per kWh) dan een doorsnee consument die ruim het dubbele kwijt is. De terugverdientijd van een zonnepaneel is daardoor langer dan twintig jaar, de tijd die Wageningen UR hanteert voor duurzaamheidsmaatregelen. Dat blijkt uit een notitie van het Facilitair Bedrijf die onlangs is opgesteld.  

Uit oogpunt van pr zijn zonnepanelen daarentegen wel lonend, concludeert het FB. Van der Heijden maakt daar met zijn initiatief gebruik van. ‘Ik ben hartstikke blij dat Wageningen UR de medewerkers in de gelegenheid stelt dit te doen en op deze manier invulling geeft aan haar duurzame ambities.’