Nieuws - 2 oktober 2012

Zin in een feestje?

Wageningen viert volgend jaar 750 jaar stadsrechten. Wageningen UR viert (bescheiden) mee. Of heb jij nog een briljant idee?

W750.jpg
Simon Vink, woordvoerder van Wageningen UR, houdt zich aanbevolen voor dergelijke ideeën. Hij coördineert vanuit Wageningen UR de feestelijkheden rondom W750. Voor zover het er nu naar uit ziet, doet Wageningen UR bescheiden mee. 'Onze rol is vooral ondersteunend. We gaan het feest niet overnemen. Wageningen 750 is in de eerste plaats een feestje van de gemeente. Wij hebben volgend jaar ons eigen feest: 95 jaar Wageningen Universiteit.'
Jubileumboek
Dat neemt niet weg dat Wageningen UR niets doet. De instelling is volgens Vink een van de hoofdsponsors van een speciaal jubileumboek dat wordt gemaakt voor W750. 'We proberen daarnaast verbinding te zoeken tussen activiteiten die we zelf al doen en W750. Bijvoorbeeld door de Diesviering, de opening van Orion en de terugkomdagen in het licht te plaatsen van W750'. Zo vinden de terugkomdagen voor '25- en 50-ste-jaars' mogelijk op dezelfde dag plaats (vrijdag 14 juni) als Weerzien in Wageningen, een ontmoetingsdag van voormalige en huidige inwoners van Wageningen.
Cortège
De Diesviering wordt mogelijk opgetuigd met een cortège van hoogleraren door de stad. Vink: 'Verder kijken wij nog waar we de gemeente kunnen faciliteren, bijvoorbeeld door ruimtes beschikbaar te stellen. En we bekijken ook of we met eventuele gezamenlijke cadeaus mee gaan doen.' In juni bijvoorbeeld vindt op acht plekken in de stad locatietheater plaats, waaronder in Forum, de kassen van Unifarm, Ceres en een van de sterflats.  
Kaarten
De bibliotheek in Forum wijdt van juni-oktober een tentoonstelling aan W750. 'De opzet is aandacht te besteden aan wat wij kunnen vertellen over de geschiedenis van Wageningen', legt Liesbeth Missel (conservator Speciale Collecties) uit. Daarbij wordt teruggegrepen op de omvangrijke collectie kaarten en publicaties van de bieb. 'De opzet is om de geschiedenis te vertellen aan de hand van drie kleuren: blauw, rood en groen. De kleuren staan voor Wageningen aan het water, de stadsontwikkeling van Wageningen en landbouw en natuur in Wageningen.'
Optocht
Het programma van W750 staat in grote trekken vast. De aftrap vindt plaats op donderdag 10 januari op de Markt met een nieuwjaarsborrel voor alle Wageningers. Het zwaartepunt ligt rond woensdag 12 juni, de officiële verjaardag van de stad, met een historische optocht, kinderfeest, buurtendag en Weerzien in Wageningen.